Τσιάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτάξεων στους παραβάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά

Τσιάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτάξεων στους παραβάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά

Ανοιχτό άφησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, το ενδεχόμενο για «αποτάξεις» υγειονομικών ενώ πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει επιείκεια σε περιστατικά με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1. Για το θέμα των αντιεμβολιαστών και των πλαστών πιστοποιητικών ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να είναι αρνητής του εμβολιασμού με το να προσπαθεί να κοροϊδέψει την ελληνική πολιτεία λαμβάνοντας ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού» και συνέχισε λέγοντας πως «Είναι κρίμα που υγειονομικοί ενδεχομένως να έχουν προβεί σε τέτοιου είδους επιλογές προκειμένου ουσιαστικά να μην τύχουν της υποχρεωτικής αργίας από την εργασία, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν εμβολιαστεί και με αυτό τον τρόπο να είναι ένας πραγματικός κίνδυνος.

Προσωπικά το θεωρώ αδιανόητο, από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη στέκεται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα υπάρξει περίπτωση να αντιμετωπίσει κανείς με επιείκεια τέτοιου είδους φαινόμενα ή να κάνει τα στραβά μάτια. Αντίθετα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται και πειθαρχικές και ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».

Πιθανότατα να μιλάμε ουσιαστικά και για “απόταξη” από την υπηρεσία

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση "απόταξης" υγειονομικών που παρουσιάζουν ή προμηθεύουν πλαστά πιστοποιητικά, ο κ. Τσιάρας είπε:
«Αυτή η συζήτηση είναι σχεδόν δεδομένη με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία αν αποδειχθούν όλα αυτά. Πρέπει κανείς να ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και εννοείται ότι από εκεί και πέρα πρέπει να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή.

Εκτιμώ ότι αν αποδειχτούν όλα αυτά, πιθανότατα να μιλάμε ουσιαστικά και για “απόταξη” από την υπηρεσία. Νομίζω ότι αυτές είναι συμπεριφορές που ούτως ή άλλως όπου και αν παρατηρηθούν στο δημόσιο φορέα οδηγούν στην έξοδο από το δημόσιο τομέα όταν επιβεβαιωθούν».

Πρόσθεσε επίσης πως «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις περιπτώσεις βεβαίως όλοι προσπαθούν μετά από κάποιο σημείο να κρυφτούν πίσω από γεγονότα ή πίσω από άλλες πρακτικές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ανθρώπινες ζωές».

Είναι ειδικές οι συνθήκες για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Σε σχέση με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως για να είναι εφικτή η  επαναλειτουργία συνολικά της Δικαιοσύνης έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα, να προγραμματιστούν τρόποιλειτουργίας αλλά και να υπάρξουν οι απαραίτητες πρόνοιες για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις με όλους τους φορείς, με όλους τους προϊσταμένους των μεγάλων δικαστηριακών σχηματισμών, την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, με την Ομοσπονδία των Δικαστικών Υπαλλήλων, με όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να φανεί πως θα γίνει η επαναλειτουργία των δικαστηρίων χωρίς πλέον αστερίσκους δηλαδή χωρίς περιορισμό του εύρους των αρμοδιοτήτων ή της λειτουργία της Δικαιοσύνης θα μπορεί να τρέξει χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.

«Για αυτό το λόγο ότι ζητήθηκε από τις διοικήσεις των δικαστηρίων, ότι ζητήθηκε στις συσκέψεις τις οποίες κάναμε προγραμματίζεται και παρέχεται από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος των όποιων πιστοποιητικών των εμβολιασμένων ή των όποιων rapid test ή μοριακών τεστ που θα πρέπει να έχουνε γίνει νωρίτερα προκειμένου να βρεθούν στο χώρο αλλά και από την άλλη πλευρά να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με το ροή ή τον όγκο των ανθρώπων.

Όλα αυτά βεβαίως είναι ασκήσεις επί χάρτου, θέλω να πιστεύω ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να το δούμε και στην πραγματικότητα», πρόσθεσε. 

Ο έλεγχος στα δικαστήρια 

Για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος του κόσμου στα δικαστήρια, ο κ. Τσιάρας ανέφερε:

«Είναι απαραίτητος ο έλεγχος κατά την είσοδο, έχουμε συμφωνήσει ότι με την συνδρομή και των αστυνομικών οργάνων που θα υπάρχουν εκεί και ενδεχομένως κάποιων ανθρώπων που οι ίδιες οι διοικήσεις των δικαστηρίων θα προβούν στη “χρησιμοποίησή” τους, δηλαδή ανθρώπων security, θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος» ενώ συνέχισε λέγοντας πως  «από εκεί και πέρα ισχύουν όλα τα άλλα μέτρα σχετικά με τις αποστάσεις με τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται ανά αίθουσα, με τις μάσκες όλα αυτά τα οποία είναι γνωστά και τα οποία ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι όπου και αν βρεθούμε είναι προϋπόθεση ούτως ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τους όρους της δημόσιας υγείας».