Τρομαγμένη η Ευρώπη από την Όμικρον, σενάρια για νέα μέτρα και στην Ελλάδα

Τρομαγμένη η Ευρώπη από την Όμικρον, σενάρια για νέα μέτρα και στην Ελλάδα

Σε «κόκκινο» συναγερμό πλέον ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης «όμικρον» λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που θεωρούν παραπάνω από σίγουρη την πιθανότητα μετά τα Χριστούγεννα η κατάσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να δυσκολέψει περισσότερο, καθιστώντας τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων αναγκαία. 

Τα μηνύματα αυτά ήδη έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ελληνική κυβέρνηση να προσαρμόζει εδώ και μερικά 24ωρα τη στρατηγική της απέναντι στη μετάλλαξη. Ενδεικτική της προσαρμογής των ελληνικών πρωτοβουλιών στα καινούργια δεδομένα, ήταν η ανακοίνωση για τη διενέργεια μοριακού τεστ ως μοναδικού μέσου για την είσοδο στη χώρα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε την ανησυχία του για την επέλαση της «όμικρον», ζητώντας πιο αυστηρές αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στη χώρα μας η μείωση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και με το νέο έτος, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο πρωθυπουργικό συρτάρι υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για κλιμάκωση των μέτρων, στην περίπτωση που απαιτηθεί. 

Στην παρούσα χρονική συγκυρία στο Μέγαρο Μαξίμου  κανείς δεν μιλάει για νέους περιορισμούς, όμως όπως οφείλει να γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, οι προετοιμασίες είναι δεδομένες. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον χρειαστεί υπάρχουν σκέψεις για: 

  • Απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test. 
  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Προς το παρόν πάντως τα παραπάνω σχέδια δείχνουν μακρινά όμως όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες όταν και θα καταγραφεί μία καθαρή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα αλλά κυρίως στο πώς θα κινηθεί η νέα μετάλλαξη.