Τούρκικο υπ. Άμυνας: Αναχώρησαν  άλλα δύο πλοία με σιτήρα από την Ουκρανία

Τούρκικο υπ. Άμυνας: Αναχώρησαν άλλα δύο πλοία με σιτήρα από την Ουκρανία

Δύο ακόμη πλοία αναχώρησαν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πλοίων που θα αναχωρήσουν από τη χώρα στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ σε 16.

Το Φουλμαρ Σ με σημαία Μπαρμπάντος αναχώρησε από το λιμάνι Τσορνομορσκ της Ουκρανίας, μεταφέροντας 12.000 τόνους καλαμποκιού στη νότια επαρχία Ισκεντερουν της Τουρκίας, ανέφερε.

Επιπλέον, ένα ακόμα πλοίο το «Thoe», υπό τη σημαία  «Marshall Island», αναχώρησε από το ίδιο λιμάνι και κατευθύνθηκε προς το Τέκιρνταγκ της Τουρκίας, μεταφέροντας 3.000 τόνους ηλιόσπορους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ένα άλλο πλοίο θα αναχωρήσει από την Τουρκία το Σάββατο με προορισμό την Ουκρανία για να αγοράσει σιτηρά.

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 16 πλοία που μεταφέρουν 450.000 τόνους γεωργικών προϊόντων είχαν αναχωρήσει από τα λιμάνια της Ουκρανίας από τις αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο της συμφωνίας που εξασφάλιζε την ασφαλή διέλευση των πλοίων.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο, επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, αφού είχαν σταματήσει για πέντε μήνες λόγω του πολέμου.

Η Ουκρανία ελπίζει να αυξήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές της σε πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων το μήνα στο εγγύς μέλλον.