8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο τοπικός επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας

Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο τοπικός επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την υπό όρους αποφυλάκιση του Taner Kilic, του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017.

Ο Kilic κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Fethullah Gulen ο οποίος φέρεται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιούλιου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Kilic και η δίκη του αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο συνήγορός του Murat Dincer.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία είχε κατεβάσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, την οποία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με το δίκτυο αυτό, όπως και ότι είχε κατεβάσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η Διεθνής Αμνηστία βεβαιώνει ότι παρουσίασε στις δικαστικές αρχές πολλές μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που διαπίστωσαν ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του ByLock στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Συγγενείς και συνεργάτες του Kilic, που βρίσκονταν στην αίθουσα για να τον υποστηρίξουν, έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Εκτός του Κιλίτς, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι δέκα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιdil Ecer, ο Γερμανός PeterSteutner και ο Σουηδός Ali Garavi. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις "τρομοκρατικές οργανώσεις": το κίνημα του Gulen, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

"Είμαστε τόσο χαρούμενοι και αιφνιδιασμένοι (...) Νομίζαμε ότι δεν θα τον αποφυλάκιζαν υπό όρους", δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η Ezlem Dalkiran, της οργάνωσης Συνέλευση Πολιτών, που είναι επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων. "Σήμερα κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα για να γιορτάσουμε, αλλά αύριο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αθώωση του Taner των (δέκα) άλλων κατηγορουμένων και όλων των αθώων θυμάτων αυτής της βάναυσης καταστολής", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ