Την προφυλάκιση 8 μελών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης ζήτησε ο εισαγγελέας

Την προφυλάκιση 8 μελών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης ζήτησε ο εισαγγελέας

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε την προφυλάκιση οκτώ μελών της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, για όσο διάστημα διαρκεί η σχετική έρευνα. Η σχετική εισήγηση έγινε μετά την απολογία τους στη Μαδρίτη, σήμερα το πρωί, όπου μετέβησαν 9 από τα 14 μέλη της έκπτωτης κυβέρνησης. 

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος υπουργός, ο Sandi Villa, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Οι εγκαλούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Οι ίδιοι κατηγορούνται, επίσης, ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Μαζί τους δεν βρίσκεται, βεβαίως, ο Carles Puigdemont, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς της έκπτωτης κυβέρνησης, καταγγέλλοντας μια «πολιτική δίκη».

Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Puigdemont.

Μετά από την άρνησή του να παρουσιαστεί, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ισπανός δικαστής θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση του Βελγίου. Όπως δε δήλωσε ο βέλγος δικηγόρος του Puigdemont, ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό δίκτυο TV3.

Παραμένοντας στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν «περισσότερο προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των μέσων, παρά να αποφύγει τη δικαιοσύνη», εκτιμά ο ισπανός πολιτικός επιστήμονας Fernando Vajespin.

Φωτογραφία από Associated Press