Την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια στηρίζουν οι ΗΠΑ

Την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια στηρίζουν οι ΗΠΑ

Την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να καταργηθεί η πνευματική ιδιοκτησία στα εμβόλια κατά της Covid19, στηρίζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας της χώρας για την εμπορική πολιτική Κάθριν Τάι.

Σύμφωνα με την ίδια, η αμερικανική διοίκηση, παρότι πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, εντούτοις, προκειμένου να επισπευστεί το τέλος της πανδημίας, υποστηρίζει την άρση παρόμοιων περιορισμών για τα εμβόλια κατά της Covid 19.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Έχουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές της περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΥ, αλλά για να βρεθεί λύση στο ζήτημα θα χρειαστεί χρόνος.

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19 αποτελεί η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Φαρμακοβιομηχανίες: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ 

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε χθες ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΟΥ περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

Η ελληνική πρόταση 

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνει ότι «με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τη θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Στην ίδια ανάρτηση τονίζει ότι :

«Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».