Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι -Σολτς: «Αποτελεσματικές οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία»

Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι -Σολτς: «Αποτελεσματικές οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία»

Ο Μάριο Ντράγκι και ο Όλαφ Σολτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα Πέμπτη συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες "αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές", όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Οι ηγέτες των δύο χωρών που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς του ρωσικού φυσικού αερίου επικοινώνησαν μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πούτιν ο οποίος ανακοίνωσε ότι από αύριο η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνεται  αποκλειστικά σε ρούβλια.  

Η Γερμανία, που έχει και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, χαρακτήρισε "εκβιασμό" αυτήν την απαίτηση της Μόσχας. 

Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», είχε τονίσει νωρίτερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.