Το τέλος του ISIS ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιράν

Το τέλος του ISIS ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani κήρυξε σήμερα το τέλος του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος στο Press TV. Παράλληλα ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο ταγματάρχης Qasem Soleimani, έκανε την ίδια ανακοίνωση σε μήνυμά του που έστειλε σήμερα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον Ali Khamenei, και το οποίο μεταδόθηκε από τον ιστότοπο Sepah News των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

«Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έγινε από τους λαούς και τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, του Ιράκ και του Λιβάνου, ενώ εμείς τους βοηθήσαμε από θρησκευτικό και ισλαμικό καθήκον», ανέφερε ο Rouhani από την Τεχεράνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου. Ο Rouhani ευχαρίστησε όλους τους «πολεμιστές του Ισλάμ» που συνέβαλαν στο «να δοθεί τέλος σε σε μία ομάδα ανθρώπων που το μόνο που έφερε ήταν κακό, δυστυχία, καταστροφή, δολοφονίες και αγριότητα».

Στα ιρανικά μέσα αναρτώνται συχνά τα τελευταία χρόνια φωτογραφίες και βίντεο του Soleimani, που είναι επικεφαλής της Δύναμης αλ Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, από την πρώτη γραμμή των μαχών κατά του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα ιρανικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες του Soleimani από την Αλμπού Καμάλ στην ανατολική Συρία, μια πόλη η οποία σύμφωνα με τον ίδιο η τελευταία περιοχή που ανακαταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές.

Μαχητές από το Ιράν τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή του συριακού εμφυλίου στο πλευρό του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad στον διμέτωπο αγώνα που διεξήγαγε τόσο κατά των τζιχαντστών όσο και κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 1.000 Ιρανοί μαχητές έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών του συριακού εμφυλίου.

Ωστόσο η εμπλοκή του Ιράν είχε προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης και των υπόλοιπων αραβικών χωρών, με δεδομένο ότι ο στενότερος σύμμαχος της Τεχεράνης στην περιοχή είναι η σιϊτική οργάνωση Hezbollah. Μόλις την περασμένη Κυριακή η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε χθες Κυριακή το Ιράν ότι δεν θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» μπροστά στην «επιθετική» του πολιτική, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων παραμένει οξυμένη.

Αντίστοιχα, σε μια εξίσου επιθετική ομιλία ο Shaikh Abdullah bin Ahmad Al Khalifa, υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, μιας χώρας συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, εκτίμησε ότι ο Λίβανος βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο» της Hezbollah.

 

«Δεν έχουμε ηγεμονικές τάσεις στη Μέση Ααντολή»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ιρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα στον ομόλογό του Emmanuel Macron στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει» στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία με πρόσκληση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών για να πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας (…) Το Ιράν δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει (…) στην περιοχή», είπε ο Rouhani στον Γάλλο ομόλογό του, μερικές μέρες αφότου η Γαλλία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις «ηγεμονικές τάσεις» της Τεχεράνης στη μέση Ανατολή.

«Σκοπός μας είναι να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια και να αποτρέψουμε τον διαμελισμό των χωρών της περιοχής», είπε ο ιρανός πρόεδρος. «Μετά τον DAESH [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος], πρέπει να πολεμήσουμε και άλλες τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Φωτογραφία SOOC