Τέλος ο «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός» - Ιδρύεται νέος φορέας

Τέλος ο «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός» - Ιδρύεται νέος φορέας

Παρελθόν θα αποτελέσει ο «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός» έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια λειτουργίας, δίνοντας τη θέση του στο «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος» που θα διαμορφώσει ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τη μορφή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η αλλαγή έρχεται με το πολυνομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Νέα Δημοκρατία από την Τρίτη (30/07) και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών και το άσυλο

Σημειώνεται ότι το φιλόδοξο σχέδιο που είχε εκπονήσει ο Νίκος Παππάς είχε τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ ο νέος φορές θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).  Ο κ. Πιερρακάκης και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει την πλήρη εποπτεία του «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, όταν είχε ιδρυθεί ο «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός», πρόεδρος του οργανισμού είχε διοριστεί ο διακεκριμένος καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος λίγο μετά αποχώρησε με καταγγελίες κατά της τότε ηγεσίας του υπουργείου. Ο κ. Κριμιζής αποτελεί σήμερα άμισθο συμβούλο του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται από το Άρθρο 60 – Σύσταση και λειτουργία του ΝΠΙΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ», εδώ.