Ταϊβάν: Νίκη της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.

Ταϊβάν: Νίκη της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.

Η Τσάι Ινγκ-Ουέν, ηγέτις του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), κέρδισε σήμερα τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στην Ταϊβάν, ενώ πηγή του κόμματος δήλωσε ότι αυτήν την ώρα προετοιμάζεται η νικητήρια ομιλία της.

Ο Έρικ Τσου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ, KTM) της Ταϊβάν παραδέχθηκε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας συγχαρητήρια στην υποψήφια του αντιπολιτευόμενου DPP.

"Λυπάμαι", δήλωσε ο Τσου, περιβαλλόμενος από υποστηρικτές του, ορισμένοι από τους οποίους είχαν δακρύσει.

Ο Τσου πρόσθεσε ότι παραιτήθηκε επίσης από την ηγεσία του κόμματός του. Επίσης λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Μάο Τσι-Κούο παραιτήθηκε μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματός του KTM στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα πηγή του αντιπολιτευόμενου DPP δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το κόμμα επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή τη νικητήρια ομιλία της υποψηφίας του Τσάι, η οποία αναμένεται να μιλήσει εντός των επομένων ωρών.

Βάσει της καταμέτρησης ποσοστού άνω του 50% των ψηφοδελτίων, η Τσάι λαμβάνει 58,1% των ψήφων και προηγείται του Έρικ Τσου, ο οποίος συγκεντρώνει 32,5% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Ταϊβάν FTV.

Η 59χρονη Τσάι χαρίζει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της μόλις τη δεύτερη νίκη του απέναντι στο KTM, μετά την προεδρία του Τσεν Σουί-Μπιάν (2000-2008).

Η πρώην καθηγήτρια του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της, προτίμησε μια στρατηγική προσεκτική απέναντι στον μεγάλο γείτονα της Ταϊβάν, την Κίνα, μετά την αποτυχία της στις προεδρικές του 2012, οπότε η ήττα της είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυσπιστία της απέναντι στο Πεκίνο.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP οι υποστηρικτές της Τσάι πανηγύριζαν.

"Ο λαός της Ταϊβάν απεχθάνεται το κόμμα που πλησιάζει τόσο πολύ την Κίνα", δήλωσε ένας από αυτούς, ο 35χρονος Τζεφ Τσανγκ, αναφερόμενος στο KTM.

Την ίδια ώρα μια 37χρονη, η Ανίτα Λιν, η οποία βρισκόταν και κείνη έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP δήλωσε "ενθουσιασμένη" και συμπλήρωσε: "Το μέλλον της Ταϊβάν δεν είναι στην Κίνα. Είναι στον κόσμο".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ