Τα σενάρια για το άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 14 Δεκεμβρίου
Lockdown

Τα σενάρια για το άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 14 Δεκεμβρίου

Καταστήματα μικρού λιανεμπορίου και κομμωτήρια είναι τα πρώτα στη λίστα για άνοιγμα μετά την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, εφόσον μειωθεί το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το μόνο δεδομένο είναι το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων και πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ στις 7 του μηνός, καθώς και η μη επαναλειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων φέτος, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Υπό εξέταση παραμένει το θέμα τι θα γίνει με τα σχολεία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών με τα κρούσματα να παραμένουν στα επίπεδα των 2.000 ημερησίως και τον αριθμό των διασωληνωμένων, με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες να εμφανίζουν ακόμα 100 νεκρούς, 1.882 κρούσματα και 622 διασωληνωμένους, συνεχίζοντας να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ και διατηρώντας αμείωτη την πίεση στις ΜΕΘ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια θετικών προβλέψεων για ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς.

Aπό τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώληση των ίδιων ειδών από τα super markets, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, με τις λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων να συγκεκριμενοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Συνολικά 110 καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν, ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις γιορτές, ωστόσο, αν γίνει αυτό, θα συμβεί με πολύ αυστηρά μέτρα.

Το αμέσως επόμενο βήμα που εξετάζεται είναι το άνοιγμα μερικών ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης, όπως και των κομμωτηρίων πιθανότατα μετά τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν θετικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ έντονο είναι το αίτημα των ιδιοκτητών βιβλιοπωλείων, να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι «τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης». Επίσημη κυβερνητική απάντηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.

Στην πρώτη προτεραιότητα για άνοιγμα είναι εκτός από τα κομμωτήρια, βιβλία και παιχνίδια και οι ανθοπώλες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Αντίθετα, ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός όσον αφορά την επαναλειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων (μπαρ, κέντρα διασκέδασης, πολυχώροι ψυχαγωγίας), τα οποία, όπως ανέφερε, θα επανακκινήσουν μαζί με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι εκτιμάται να ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να έρθουν οι πρώτες δόσεις στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα σχολεία, πρόσφατα σε ειδική συνεδρίασή τους τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών, με αρκετά μέλη να προτείνουν τη μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων.

Το ζήτημα αναμένεται να επανεξεταστεί σύντομα, ωστόσο οι εξελίξεις του επιδημιολογικού φορτίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομο άνοιγμά τους, ενώ, ούτος η άλλως, τα μαθήματα σταματούν λόγω της εορταστικής περιόδου.