Τα self tests θα παρέχονται δωρεάν - Κυρώσεις για όσους γιατρούς αρνηθούν την επίταξη
Αρ. Πελώνη

Τα self tests θα παρέχονται δωρεάν - Κυρώσεις για όσους γιατρούς αρνηθούν την επίταξη

Τα τέσσερα δωρεάν self tests τον μήνα για κάθε πολίτη, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ είναι απολύτως δωρεάν, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενώ για το ενδεχόμενο ιδιώτες ιατροί να αρνηθούν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους και να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, τόνισε ότι σ’ αυτή την περίπτωση «θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο». 

Η κ. Πελώνη πρόσθεσε πως «όταν και αν υπάρξει κατάληξη σε θέματα βοήθειας, θα ανακοινωθεί. Αν θα υπάρξει, δηλαδή, κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το τεστ στο σπίτι τους».

Αναφορικά με την πολιτική επιστράτευση ιδιωτών ιατρών και τι θα γίνει στο ενδεχόμενο κάποιοι εξ’ αυτών να αρνηθούν να αναλάβουν καθήκοντα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο».

Αναλυτικότερα, κατά την τοποθέτησή της, η κ. Πελώνη τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται. Σε αυτά τα δεδομένα, η  Κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του  Ε.Σ.Υ. και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.  

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή, στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους. Έτσι, ώστε, να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη, στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.  

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η επιτάχυνση του εμβολιασμού που εξελίσσεται με ασφάλεια και  υποδειγματικό τρόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο. 

Στη συνέχεια, η κ. Πελώνη τόνισε πως ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες μέρες -στις αρχές Απριλίου- η πλατφόρμα για  τα  ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.