Τα mega deal που φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα - Σαουδική Αραβία

Τα mega deal που φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα - Σαουδική Αραβία

Πρόκειται για μία επίσκεψη που το αποτέλεσμα της θα φανεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας. 

Το ταξίδι του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα αποτυπώνει στην πράξη την στρατηγική της κυβέρνησης για εισροή κεφαλαίων μέσω επενδύσεων στη χώρα μας.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις της  με την Ελλάδα  είναι το γεγονός ότι επίσκεψη του διαδόχου στην ελληνική πρωτεύουσα είναι η πρώτη του σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018. 

Η επίσκεψη αυτή όμως δεν έρχεται ως κάτι το μεμονωμένο. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων έχει επισφραγιστεί  από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας  με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως εκφράστηκε άλλωστε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ.  

Ο διάδοχος συνοδεύεται από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία – μεταξύ αυτών από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF) – τα μέλη της οποίας  υπέγραψαν και ανταλλάξουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.
 
Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν  ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι μεταξύ άλλων συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό. 

Πιο συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησαν οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών  στους εξής τομείς: σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτισμού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων. 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που υπεγράφη  από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Πρόκειται για ένα project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη. 

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Είχε ακόμα την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στη γεωγραφική τους θέση. 

 Στόχος της Αθήνας είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.