Τα «μαζεύει» ο Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο συζητήσεις

Τα «μαζεύει» ο Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο συζητήσεις

Σε αναδίπλωση προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από λίγο υποστηρίζοντας ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ», τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε ερώτηση ωστόσο σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να ξεκινήσουν τέτοιες συζητήσεις, όσο δεν απομακρύνονται τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα - προϋπόθεση που θέτει ξεκάθαρα η Αθήνα - ο Γ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια έναρξης τεχνικών συζητήσεων για την δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμπίεσης της έντασης, ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει σε πολιτικό επίπεδο η γερμανίδα καγκελάριος Αν.Μέρκελ, ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται σε αυτό, ωστόσο σαφή απάντηση δεν έδωσε. Αρκέστηκε απλά να πει ότι όσο υπάρχουν τόσο πολλά πλοία στην περιοχή, πρέπει να κάνουμε τεχνικές συζητήσεις για μηχανισμό αποσυμπίεσης

"Σε συνέχεια των συζητήσεων μου με ελληνικές και τουρκικές ηγεσίες, εκπρόσωποι των δύο χωρών συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις. Καμία συμφωνία ωστόσο για δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμπίεσης της έντασης δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Είναι τεχνικές συζητήσεις για την συμφωνία πάνω σε ένα μηχανισμό αποσυμπίεσης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων. Δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι", είπε μεταξυ άλλων ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. 

Το βίντεο της συνέντευξης τύπου (Η αναφορά στην Ελλάδα και την Τουρκία από το 23ο λεπτό)

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της  συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας γνωστοποίησε ότι ο Ν. Δένδιας θα επιδώσει σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.