«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», η απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», η απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Μήνυμα στον Τ.Ερντογάν ότι αν θέλει διάλογο, τότε να σταματήσει τις προκλήσεις έστειλε ο Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ο Ν. Δένδιας θα επιδώσει σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Σήμερα ο υπ. Εξωτερικών συναντάται στην Νέα Υόρκη με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνάντησης στο Μαξίμου με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον απόηχο της χθεσινής προσπάθειας Στόλτενμπεργκ να προεξοφλήσει διάλογο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας. ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η χώρα μας εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο».

«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» συμπλήρωσε.