Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των χώρων ψυχαγωγίας - Στο τραπέζι πιθανή παράταση

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των χώρων ψυχαγωγίας - Στο τραπέζι πιθανή παράταση

Τα πάντα ανοικτά παραμένουν για το πως θα ανοίξουν τα καταστήματα ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου και μετά. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγραφούν αύριο το πρωί και βάσει αυτών θα ανακοινωθούν τα τελικά μέτρα.

Τα σενάρια πάνω στο τραπέζι είναι δύο. Το πρώτο είναι η λειτουργία των μαγαζιών να καθυστερήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μην ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη. Το διάστημα αυτό θα είναι τουλάχιστον η μία εβδομάδα, αναμένοντας την εξέλιξη της πανδημίας. Με άλλα λόγια επικρατέστερη ημερομηνία θεωρείται η Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Εάν κάτι τέτοιο επιλέγει, θα δοθεί χρόνος προκειμένου και ο αριθμός των εμβολιασμένων να μεγαλώσει και να λειτουργήσει με απόλυτη ακρίβεια το νέο σύστημα ελέγχου στα μαγαζιά μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Μέχρι τότε οι χώροι θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τους ισχύοντες κανόνες, δηλαδή μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με τους περιορισμούς για καθήμενους.

Το δεύτερο είναι να χρησιμοποιηθεί το εσωτερικό των μαγαζιών μόνο από εμβολιασμένους ή από πολίτες που έχουν ήδη νοσήσει. Μία τέτοια περίπτωση  μοιάζει να έχει ορισμένα «συνταγματικά ζητήματα», τα οποία εξετάζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Παρόλα αυτά καθημερινά μεγαλώνουν οι φωνές που θεωρούν το μέτρο αυτό ως το πλέον ενδεδειγμένο, δεδομένης και της σημαντικής αύξησης διασποράς της πανδημίας. Πρόκειται για μία απόφαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς σε νομικό επίπεδο, γι'αυτό και βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η θέση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να ληφθεί εντός της εβδομάδας.

Εκείνο που χάνει έδαφος είναι ο αρχικός σχεδιασμός, οι ιδιοκτήτες  των καταστημάτων να πρέπει να επιλέξουν μόνοι τους, είτε να κάνουν το μαγαζί Covid Free, είτε να επιτρέψουν την είσοδο και σε μη εμβολιασμένους. Μία απόφαση που  πάρθηκε πριν από την «δυναμική» παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα». Το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει να ατονεί και εκτιμάται ότι τελικώς δεν θα ισχύσει.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος και για την εκκίνησης εφαρμογής του σχεδίου υποχρεωτικού εμβολιασμού στη χώρα. Το βέβαιο είναι ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν  όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές κλπ. Κάποιες σκέψεις που υπήρχαν περί δημοσιοποίησης και των επόμενων βημάτων στο πρόγραμμα υποχρεωτικότητας  (υγειονομικό προσωπικό κλπ ) φαίνεται να πηγαίνουν προς το τέλος του καλοκαιριού. 

Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης επιθυμεί να κινηθεί με μεγάλη προσοχή σε ένα θέμα που «ακουμπάει» και σε συνταγματικά ζητήματα.  Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική απόφαση του πρωθυπουργού είναι η διαχείρηση του τέταρτου  κύματος να κινηθεί βήμα βήμα, χωρίς βιαστικές επιλογές  και με ξεκάθαρο στόχο να έχει επιτευχθεί το τείχος ανόσιας, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στη λογική αυτή, από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να γίνει μία αναλυτική καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων 24ωρων. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και για τα δύο ζητήματα. Ειδικά πάντως για το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά ενδέχεται να το μάθουμε μέχρι την Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη καμπή που διανύει η χώρα φαίνεται να είναι η αιτία που όσο ο χρόνος περνάει,  χάνει έδαφος η υιοθέτηση του σχεδιασμού που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί.