Σύνοδος Κορυφής: Κεντρικό ζήτημα η προσφυγική κρίση και η μετανάστευση

Σύνοδος Κορυφής: Κεντρικό ζήτημα η προσφυγική κρίση και η μετανάστευση

Οι Ευρωπαίοι θα ασκήσουν πιέσεις στην Αφρική προκειμένου να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ στη διάρκεια της κοινής συνόδου κορυφής που ξεκινά σήμερα στη Μάλτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει οι Ευρωπαίοι να συγκεντρώσουν 3,6 δισ. ευρώ για το Αναπτυξιακό Ταμείο για την Αφρική, με τα μισά χρήματα να προορίζονται για τον περιορισμό του μεταναστευτικού κύματος από την ήπειρο αυτή.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ και περίπου 30 αφρικανικές χώρες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στη Βαλέτα με στόχο να αντιμετωπίσουν «τις βαθύτερες αιτίες» που ωθούν ολοένα και περισσότερους Αφρικανούς να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

«Αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος δράσης», σχολίασε ο Τουσκ μιλώντας στο κοινοβούλιο της Μάλτας.

Η σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα και θα διαρκέσει ως αύριο Πέμπτη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, την οποία έχουν προσεγγίσει προκειμένου να περιοριστεί η εισροή Σύρων προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η σύνοδος της Βαλέτας είχε προγραμματιστεί ήδη την άνοιξη έπειτα από ένα τραγικό ναυάγιο που προκάλεσε τον θάνατο 800 προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο, σε μια θαλάσσια οδό που ακολουθούν χιλιάδες Αφρικανοί πρόσφυγες. Έκτοτε βέβαια η προσοχή έχει στραφεί στα Βαλκάνια και τους Σύρους αιτούντες άσυλο που είναι ολοένα και περισσότεροι, αν και η εισροή Αφρικανών στην ΕΕ δεν έχει περιοριστεί.

Και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποθαρρύνουν όσους δεν θεωρούν πρόσφυγες, με εξαίρεση όσους προέρχονται από την Ερυθραία.

Αυτοί είναι οι περισσότεροι μεταξύ των 140.000 Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης το 2015, όμως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέγραψε επίσης 19.000 Νιγηριανούς, χιλιάδες Σομαλούς, Σουδανούς και κατοίκους της Γκάμπια.

Αντίθετα με την εισροή Σύρων προσφύγων, η ροή από την Αφρική είναι «ένα πρόβλημα που διαρκεί καιρό», υπογραμμίζει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που θα συζητηθεί στη Βαλέτα αφορά «την επαναπροώθση και την υποδοχή» στην Αφρική παράτυπων μεταναστών, διαδικασίες τις οποίες η ΕΕ θέλει να επιταχύνει.

Η σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε ένα «σχέδιο δράσης», με συγκεκριμένα προγράμματα ως το τέλος του 2016, ανάμεσα στα οποία θα περιλαμβάνεται οικονομική και επιμελητειακή βοήθεια.

Όμως οι αφρικανικές χώρες παραπονούνται για την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που ακολουθεί η ΕΕ σε ό,τι αφορά τους πολίτες τους και μάλιστα σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που έχουν οι Σύροι αιτούντες άσυλο.

Ζητούν από τους Ευρωπαίους να μην κλείσουν εντελώς τις πόρτες τους στους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας «κανάλια νόμιμης μετανάστευσης» --μέσω του τουρισμού, των σπουδών και της εργασίας--, όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την αντίδραση της κοινής γνώμης στις χώρες τους.

Γι' αυτό τον λόγο η ΕΕ θα προτείνει να βοηθήσει την Αφρική να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εσωτερικής μετανάστευσης, συνδράμοντας χώρες που δέχονται πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, όπως είναι το Σουδάν, το Καμερούν και η Αιθιοπία.

«Οι Αφρικανοί πρόσφυγες αφορούν κυρίως την Αφρική: η οικονομική μετανάστευση προς την Ευρώπη είναι αρκετά αδύναμη», υπογράμμισε ένας Αφρικανός αξιωματούχος, εξηγώντας ότι στη σύνοδο θα αναζητηθούν λύσεις «για τους Αφρικανούς που δεν απειλούνται από πολέμους, προσφέροντας πόρους στα ταμεία ανάπτυξης και εργασίας».

«Μαζί, ας απορρίψουμε τον στιγματισμό, την πολιτική της ανέγερσης φρακτών και την αναδίπλωση στον εαυτό μας» σημείωσε.

Αυτήν την θέση υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι ηγέτες.

«Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Ταμείο για την Αφρική, με διαθέσιμα ύψους 1,8 δισεκ, ευρώ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη Μάλτα, είναι «ένα από (τα απαραίτητα) εργαλεία», όμως «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων» τόνισε.

Το σχέδιο δράσης στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος «θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και θα συμβάλλει περισσότερο προκειμένου να προσφέρουμε επιπλέον νόμιμες δυνατότητες (στους πρόσφυγες και μετανάστες) να αρχίσουν να εργάζονται στην Ευρώπη» υποσχέθηκε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

- Κυβερνητικές πηγές: Το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία θα θέσει στη Σύνοδο ο Α. Τσίπρας