Στυλιανίδης: Έρχεται κακοκαιρία με επικίνδυνες διαστάσεις αύριο - Αποφύγετε τις μετακινήσεις

Στυλιανίδης: Έρχεται κακοκαιρία με επικίνδυνες διαστάσεις αύριο - Αποφύγετε τις μετακινήσεις

Στη ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της επικράτειας αύριο αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως όμως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις». 

«Είναι δύσκολος ο καιρός και δύσκολη η διαχείρισή του. Είχαμε συνεχής συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Υπήρξε ένας ικανοποιητικός συντονισμός και αποφύγαμε προβλήματα» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «έχουμε συνεχείς αλλαγές στις χιονοθύελλες, που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε».

Επίσης, μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ελλείψεις όσον αφορά στα συστήματα ραντάρ για την πρόγνωση του καιρού. «Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα καταφέραμε κάνοντας μια καλή προετοιμασία, να μην έχουμε σοβαρά παρά το μέγεθος της κακοκαιρίας» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Αποφασίσαμε ότι και απόψε θα έχουμε μια συνετή προσέγγιση για τα βαρέα οχήματα στην Αττική Οδό και στην Αθηνών – Λαμίας, με την Τροχαία σε συνεννόηση με τις εταιρείες να αποφασίζει αν θα κλείσουν οι δρόμοι για τα οχήματα αυτά, καθώς υπάρχει περίπτωση για ακραία φαινόμενα» πρόσθεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, εκδόθηκε σύσταση για την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο.

Ακόμη, συστήνεται στους οδηγούς των παραπάνω περιοχών να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

Επιπλέον, έπειτα κι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική και στη Νέα Οδό. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν και θα ανακοινώνονται συνεχώς από την Τροχαία και από τις εταιρείες διαχείρισης του οδικού δικτύου. Ακόμη, υπογράμμισε ότι όλα τα σώματα ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, κυρίως στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Η σημερινή μέρα σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να παραπλανήσει ότι η κακοκαιρία έχει τελειώσει. Δυστυχώς όχι. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, η κακοκαιρία φαίνεται να επιμένει κι αύριο και γι αυτό απαιτείται από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με βάση το δυσμενέστερο σενάριο», κατέληξε ο υπουργός.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού:

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου).

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,
  • τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας,
  • τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,
  • τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).