Στον κλοιό της πανδημίας η κεντρική Ευρώπη - Εξετάζονται lockdown σε Γερμανία και Αυστρία

Στον κλοιό της πανδημίας η κεντρική Ευρώπη - Εξετάζονται lockdown σε Γερμανία και Αυστρία

Στον κλοιό της πανδημίας βρίσκονται αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις όχι μόνο για τοπικά lockdown αλλά και γενικά. Στη Γερμανία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποίησε πως έρχονται πολύ δύσκολα Χριστούγεννα τη στιγμή που η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει γενικό lockdown τριών εβδομάδων.

Στην Αυστρία οι καθημερινές μολύνσεις από κορωνοϊό σημείωσαν νέο ρεκόρ και οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο άρχισαν να σχεδιάζουν ένα πλήρες lockdown ενώ η πίεση στην κυβέρνηση αυξήθηκε για να κάνει το ίδιο σε εθνικό επίπεδο αντί του τρέχοντος lockdown για τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με το Reuters. 

Παράλληλα, Ιολόγοι στην Ολλανδία πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων COVID-19 μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τελεκπαίδευση.

Πιέσεις για γενικό lockdown στην Αυστρία

Οι καθημερινές μολύνσεις από κορωνοϊό στην Αυστρία σημείωσαν νέο ρεκόρ και οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο άρχισαν να σχεδιάζουν ένα πλήρες lockdown ενώ η πίεση στην κυβέρνηση αυξήθηκε για να κάνει το ίδιο σε εθνικό επίπεδο αντί του τρέχοντος lockdown για τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με το Reuters. 

Περίπου το 66% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη.

Οι μολύνσεις είναι από τις υψηλότερες στην ήπειρο, με συχνότητα επτά ημερών 971 ανά 100.000 άτομα.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ δήλωσε σήμερα ότι, αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιβάλει εθνικό lockdown, θα επιβάλει ο ίδιος στην επαρχία.

“Αν δεν επιβληθεί εθνικό lockdown αύριο, σίγουρα θα επιβληθεί lockdown αρκετών εβδομάδων στην Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ. Θα συντονιστούμε με τη γειτονική μας επαρχία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Στέλτσερ στο κοινοβούλιο της Άνω Αυστρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier.

Με τον ψυχρότερο καιρό να πλησιάζει καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, ωθώντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εκ νέου αντιδημοφιλή lockdown.

Ενώ η Ολλανδία έχει επιβάλει μερικό lockdown που ισχύει για όλους, η Αυστρία προσπάθησε να μην επιβάλει επιπλέον περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους.

Οι ημερήσιες μολύνσεις σήμερα ξεπέρασαν τις 15.000 για πρώτη φορά, φτάνοντας τις 15.145. Η κορύφωση του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων πριν από αυτό ήταν 9.586 περίπου πριν από ένα χρόνο, όταν η χώρα μπήκε σε πλήρη καραντίνα.

Οι πιο σκληρές από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας είναι η Άνω Αυστρία, ένα προπύργιο του ακροδεξιού και επικριτικού για τα εμβόλια Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στη χώρα και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, και το γειτονικό Σάλτσμπουργκ.

Γερμανία: «Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα»

«Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», προειδοποίησε σε δραματικό τόνο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι «δεν μας ακούν». Από την άλλη πλευρά, ενόψει της σημερινής διάσκεψης των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει γενικό lockdown τριών εβδομάδων από τις 15 Δεκεμβρίου, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία. Στην Αυστρία, την απόφασή τους για lockdown ακόμη και των εμβολιασμένων ανακοίνωσαν ήδη τα κρατίδια της 'Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ.

«Έπειτα από 21 μήνες πανδημίας δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ίσως να μην αναγνωρίζονται αυτά που λέμε εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ σε μια μάλλον ασυνήθιστα συναισθηματική τοποθέτησή του, προειδοποιώντας για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το προσεχές διάστημα. «Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι' αυτό», προειδοποίησε ο κ. Βίλερ σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και ποτέ δεν ήμασταν πιο ανήσυχοι. Ο αριθμός σοβαρά αρρώστων με Covid-19 αυξάνεται και σε κάποιες περιοχές ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι σοβαρά άρρωστοι πρέπει να αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δύο ή τρεις ώρες. Η προσφορά δεν συνάδει πλέον με τους κανόνες σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη», παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

«Η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά ζοφερή. Πραγματικά, ζοφερή. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Βίλερ και υπενθύμισε ότι το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε κάνει εγκαίρως πολύ σαφείς συστάσεις για δράση σε αρχικό στάδιο, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα θα είναι πιθανότατα το ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα, εάν δεν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα.

«Τα μέτρα δεν ελήφθησαν και το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξήθηκε σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική στις κρατιδιακές κυβερνήσεις ότι «άνοιξαν πολλούς τομείς πρόωρα». Ανέφερε ενδεικτικά τα μπαρ και τα κλαμπ, τα οποία, όπως είπε, είναι «hotspots» κορονοϊού και πρέπει να κλείσουν και εισηγήθηκε να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, ο γερμανός λοιμωξιολόγος ζήτησε συνεπή επιβολή του Κανόνα 2G, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες. «Δεν πρέπει να δώσουμε σε όσους δεν εμβολιάζονται τη δυνατότητα να παρακάμψουν τον εμβολιασμό, κάνοντας τεστ», σημείωσε και πρότεινε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 να γίνεται και στα φαρμακεία. «Κάθε άνθρωπος που μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει τώρα. Διαφορετικά δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την κρίση», πρόσθεσε και κάλεσε τους πολιτικούς «επιτέλους να δράσουν». «Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφευρίσκουμε κάτι νέο. Όλα τα σχέδια και οι συνταγές υπάρχουν ήδη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Κρέτσμαν, σύμφωνα με την Leipziger Volkszeitung, έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο για γενικό lockdown στο κρατίδιό του, την Σαξονία, από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, με κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Προηγουμένως, ο συντονιστής των νοσοκομείων της Σαξονίας Μίχαελ Λάμπρεχτ είχε ζητήσει lockdown δύο εβδομάδων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του κρατιδίου. «Η δική μου πρόταση θα ήταν ένα καθολικό lockdown για 14 ημέρες. Αφήστε μας να ανασάνουμε, αφήστε μας να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα κρούσματα», δήλωσε ο κ. Λάμπρεχτ, επισημαίνοντας ότι ίσως έτσι θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με λιγότερο αυστηρά μέτρα.

Ολλανδία: Πρόταση για παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η πανδημία

Ιολόγοι στην Ολλανδία πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων COVID-19 μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τελεκπαίδευση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών.

Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.

"Το να παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά για ένα μεγαλύτερο διάστημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο", δήλωσε ο ανοσολόγος Χερ Ράικερς στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. "Τα παιδιά είναι εργοστάσια ιών και μολύνουν τους ενήλικες καθώς και το ένα το άλλο".

Δε συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι η καλύτερη επιλογή: η Μάριον Κούπμανς, ιολόγος και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για τη COVID-19, δήλωσε στην εφημερίδα πως "θα πρέπει να σκεφθούμε άλλα μέτρα" αν τα ποσοστά δε μειωθούν.

Και οι 12 ολλανδικές επαρχίες αναμένεται να περάσουν στο βαθύ κόκκινο --το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού-- για πρώτη φορά σε έναν εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάθε Πέμπτη.

Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορονοϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα, προκαλώντας μια έλλειψη τεστ COVID-19 στα κέντρα υγείας.

Το πιο πρόσφατο κύμα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα μέτρα τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση η οποία από τότε έχει αναστραφεί.

Η πρόταση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι από ένα ελευθέρας για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους έχει συναντήσει εναντίωση στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Ρούτε επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό λοκντάουν, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 8.00 μ.μ. Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή.