Στο λιμάνι του Πειραιά 225 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά 225 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χθες στις 23:30 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Χίος», μεταφέροντας 84 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Στις 07:00 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το «Νήσος Σάμος» με 72 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο ενώ στις 08:00 κατέπλευσε και το «Blue Star 2» με άλλους 69 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Συνεχίζονται αμείωτες οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές

Εξάλλου, οι προερχόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές συνεχίζονται προς τα νησιά του Αιγαίου καθώς χθες Κυριακή 94 άτομα διασώθηκαν στη Λέσβο και στην Κω, ενώ έγινε και μία σύλληψη.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 45 πρόσφυγες και μετανάστες, ανοιχτά της Κω. Πλωτό της Frontex, εντόπισε τη λέμβο στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί, στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Φωκά στην Κω.

Επίσης, το πρωί της Κυριακής, στελέχη του λιμενικού εντόπισαν 40 πρόσφυγες, που είχαν αποβιβαστεί σε ακτή στην περιοχή Τσιχράντα στη Λέσβο. Οι αρχές εντόπισαν τον 21χρονο χειριστή της λέμβου που τους μετέφερε στο νησί, τον οποίο και συνέλαβαν.

Το βράδυ του Σαββάτου, σκάφος της Frontex εντόπισε και διέσωσε 9 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση της Μόριας

Συνεχίζεται το πρόγραμμα αποσυμφόρησης του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση 424 αιτούντων άσυλο με προσφυγικό προφίλ ή μελών ευάλωτων ομάδων. Άλλοι 200 έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.

Οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται στη Λέσβο. Το Σαββατοκύριακο έφθασαν περισσότεροι από 300. Ο πληθυσμός του καταυλισμού στη Μόρια παραμένει μεγαλύτερος των 15.000 ατόμων