Στις φλόγες και πάλι το νησί της Χίου - Έξι τραυματίες

Στις φλόγες και πάλι το νησί της Χίου - Έξι τραυματίες

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Χίο, όπου από τα ξημερώματα έχουν ξεσπάσει φωτιές που απείλησαν τα χωριά Σιδηρούντα, Κατάβαση και Μάναγρος και επεκτάθηκαν με τη βοήθεια των θυελλωδών ανέμων. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στον "Πολίτη Χίου", ανέφερε ότι "αρκετά μέτωπα έχουν ελεγχθεί", αλλά πρόσθεσε ότι "εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων".

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα κύρια μέτωπα είναι δύο : το ένα μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι και το άλλο στη δασική έκταση Αψηλές.

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές. Στο άλλο μέτωπο οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, στη Σιδηρούντα έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κάηκε ολοσχερώς ένα όχημα. Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του οικισμού, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό και κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση των κατοίκων.

Τα ξημερώματα η φωτιά απείλησε το χωριό Σιδηρούντα, όπου τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες, που μεταφέρθηκαν ήδη για νοσηλεία στην Αθήνα. Μία εξ αυτών υπέστη εγκαύματα σε όλο της το σώμα.

Άλλα τρία άτομα υπέστησαν μικροτραύματα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Σταμάτης Κάρμαντζης δήλωσε στον Σκάι πως η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Σιδηρούντα με συνέπεια τους έξι τραυματισμούς πολιτών, καθώς παρέμειναν στο χωριό και μάλιστα βγήκαν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχουν καεί κατοικίες.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 28 εθελοντές και 5 ιδιωτικά βυτιοφόρα. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο πλέον η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν, ότι πιθανότατα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί υπό μερικό έλεγχο, παρά το δυνατό άνεμο που δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, 2 υδροφόρα οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Φυλής, Μιχάλης Οικονομάκης, η φωτιά ξέσπασε σε αραιοκατοικημένη περιοχή και έκαιγε χαμηλή βλάστηση. Έχει καεί ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που είχε μέσα φιάλες και γίνεται ερευνά από την πυροσβεστική υπηρεσία. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων (99 πυροσβέστες 2 οχήματα).

Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, το πυροσβεστικό σώμα αντιμετώπισε 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 48 αστικές πυρκαγιές και 41 παροχές βοηθείας.

Φωτιά κοντά σε σπίτια στο Μενίδι

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε από τις 03:00 τα ξημερώματα κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Μενίδι, στη θέση Πλάτωνας, και απείλησε σπίτια.

Η φωτιά έκαιγε πολύ κοντά σε σπίτια, με το έργο των πυροσβεστών να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν τώρα 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr