Στήριξη ΕΛΚ σε Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα

Στήριξη ΕΛΚ σε Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα

Ρητή αναφορά στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και παραμένει δεσμευμένο και ενωμένο στην υποστήριξή του, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα υπό το φως των αυξανόμενων επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ο οποίος θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου».

Το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου του ΕΛΚ περιλαμβάνει αναφορά στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου.

Συγκεκριμένα επ'' αυτού αναφέρει τα εξής: «Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταδικάζουν τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου. Στην Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ σήμερα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καλούν επίσης για μία άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Είναι απαράδεκτο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να συνεχίζει να τροφοδοτεί αντιπαράθεση και να αυξάνει την ένταση εναντίον της Κύπρου. Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα χωρικά της ύδατα και στην ΑΟΖ».

Υπενθυμίζεται πως χτες τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να εντείνει εσκεμμένα τις συγκρούσεις και τις εντάσεις εναντίον της Κύπρου». Οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στα χωρικά ύδατά της και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

«Η συμπεριφορά αυτή αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και είναι αντίθετη με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζει στη δήλωσή του ο J. Daul.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΛΚ επισημαίνει πως η ασφάλεια στη Μεσόγειο δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. «Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει αμέσως τη μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου», αναφέρει ο J. Daul.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ