Στήριξη από τις ΗΠΑ για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών - Έντονη αντίδραση από τη Ρωσία

Στήριξη από τις ΗΠΑ για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών - Έντονη αντίδραση από τη Ρωσία

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα «που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» εξέφρασε το State Department, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, αναφέρει ότι «Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι επιχείρησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να δώσει τέλος στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας προχώρησε  

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που έλαβε η Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η απέλαση δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις

Η απέλαση των Ρώσων διπλωμάτων από την Ελλάδα δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει η πάγια τακτική της «συμμετρικής συνέπειας» δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.

«Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις», είπε η Ρωσίδα αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Μόσχα προς ΝΑΤΟ: Απορροφήσατε της πΓΔΜ «με το ζόρι»

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε σήμερα για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ «απορροφήθηκε», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

«Η απορρόφηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" έχει γίνει αυτοσκοπός και εργαλείο με στόχο τον γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το Reuters από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να προσκαλέσουν την πΓΔΜ να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Συμμαχία επεκτείνοντας την επιρροή της στα Βαλκάνια και «αψηφώντας τη Ρωσία, στον απόηχο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ονοματολογικό», σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters.

 

(φωτογραφία AP)