Στην προσφυγική κρίση και στις οικονομικές της συνέπειες επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο ολλανδόφωνος Τύπος

Στην προσφυγική κρίση και στις οικονομικές της συνέπειες επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο ολλανδόφωνος Τύπος

Σε ανάλυσή στην εφημερίδα De Morgen υπό τον τίτλο "Βρυξέλλες: Διατίθενται αρκετά χρήματα προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες" αναφέρεται ότι υπάρχουν κι άλλα χρήματα διαθέσιμα για την Ελλάδα και την Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα σημειώνεται πως η Αθήνα μέχρι το 2020 μπορεί να υπολογίζει ότι θα λάβει 474,2 εκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και την φύλαξη των συνόρων. Προς το παρόν η Αθήνα έχει ήδη εκταμιεύσει 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανεξάρτητα από τα εν λόγω κονδύλια, έλαβε κι άλλα 19 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια για το προσφυγικό. Επισημαίνεται πως η ταχύτητα με την οποία τα χρήματα αυτά θα εκταμιευτούν εξαρτάται από την διατύπωση συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων αιτημάτων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες τα χρήματα αυτά, ακόμα κι όταν εκταμιεύονται, παραμένουν στην Αθήνα αντί να διατεθούν σε νησιά όπως η Λέσβος για τα οποία και προορίζονται, σημειώνει η εφημερίδα.

Για επιδείνωση της κατάστασης στα κέντρα υποδοχής προσφύγων κάνει εξάλλου λόγο η ίδια εφημερίδα σε ανταπόκριση από την Ελλάδα με τίτλο: «Φεύγουν από την Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες» και υπότιτλο: «Στο μεταξύ η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής χειροτερεύει». Η εφημερίδα υπογραμμίζει την ανάγκη να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση παρά την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος μετεγκατάστασης με την αναχώρηση των 30 πρώτων προσφύγων από Ελλάδα προς Λουξεμβούργο.

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές χαρακτήρισαν «απογοητευτική» την απροθυμία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν για την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης, καθώς επί του παρόντος μόνον η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Φινλανδία έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Από την άλλη μεριά, υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα οφείλει να βελτιώσει δραστικά τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων, καθώς στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 30.000 επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην Αθήνα, τα νησιά και την Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, πρέπει να δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις με έξοδα του ΟΗΕ μέσω της επιδότησης κατοικιών. Αν και καταβάλλονται προσπάθειες να εμφανιστεί αυτό ως μια ευκαιρία για την Ελλάδα να δώσει μια ώθηση στην οικονομία της, καθ' ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν τα σπίτια τους κλειστά, προσθέτει η εφημερίδα, πληθαίνουν οι επιφυλάξεις για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα ή στην πραγματικότητα αποτελεί μια προσπάθεια της Ευρώπης να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης, ότι ενώ το πρώτο hotspot έχει ξεκινήσει την λειτουργία του στην Λέσβο, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές καθ' ότι παρατηρούνται πολλές ελλείψεις. Τα προβλήματα επιτείνει και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ενώ την ανεπάρκεια των δομών αναδεικνύουν και οι αφόρητες πιέσεις που ασκεί η Ευρώπη προς την Ελλάδα να μεριμνήσει η ίδια για την πρώτη καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στη Βόρεια Ευρώπη.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συνεχίζει η εφημερίδα, το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον η Ελλάδα είναι πράγματι σε θέση να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής. Αν και η χώρα κατηγορείται ως «διαβόητα αργή» σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπάρχει κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις προσπάθειές της να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι εντεινόμενες μεταναστευτικές ροές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι ο Γερούν Νταϊσεμπλούμ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το προσφυγικό σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού παρερμηνεύτηκαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν φουντώσει οι εικασίες ότι η Ευρώπη προτίθεται να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αντάλλαγμα με την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ