Στενεύουν τα περιθώρια για τους αντιεμβολιαστές σε όλη την Ευρώπη

Στενεύουν τα περιθώρια για τους αντιεμβολιαστές σε όλη την Ευρώπη

Δεδομένου ότι το 70% των Ευρωπαίων πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί, επιβάλλονται ολοένα και αυστηρότεροι περιορισμοί στην καθημερινότητα των αντιεμβολιαστών, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας να τους ωθήσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα, αυξάνονται διαρκώς οι χώρες που αξιοποιούν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιπτώσεις της υπερμεταδοτικής Όμικρον.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία εξετάζει την υποχρεωτική κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ακόμα και για την είσοδο σε τρένα, ενώ η Αυστρία προετοιμάζει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Καθώς η πανδημία μπαίνει στο τρίτο έτος της, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν προς τον καθολικό εμβολιασμό των πολιτών, κρίνοντας ότι η κοινή γνώμη είναι σύμφωνη με αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σε όλη την ήπειρο, οι περιορισμοί για τους αντιεμβολιαστές γίνονται η καθημερινότητα.

Γαλλία: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και τρένα

Ο Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκστρατεία επανεκλογής αυτή την άνοιξη, βασίζεται στην υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων που αναμένουν να αφήσουν πίσω την πανδημία. Περίπου το 77% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ποσοστό στο οποίο απευθύνεται ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία ενισχύει τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, επιδιώκοντας να εφαρμόσει ένα πάσο εμβολίου για πρόσβαση σε μπαρ και εστιατόρια ή ακόμη και για ταξίδια με τρένο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πήγε τη ρητορική σε νέο επίπεδο αυτή την εβδομάδα, όταν είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησής του ήταν να «τσαντίσει» αυτούς που αρνήθηκαν τους πυροβολισμούς.

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 50

Η γειτονική Ιταλία κατέστησε την Τετάρτη υποχρεωτικό τον πυροβολισμό για άτομα άνω των 50 ετών, αν και το πρόστιμο των 100 ευρώ (113 $) για μη συμμόρφωση κρατήθηκε σκόπιμα σε χαμηλά επίπεδα.

Αυστρία: Προ των πυλών ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στην Αυστρία, οι μη εμβολιασμένοι απαγορεύονται στους περισσότερους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μη βασικών αγορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, αν και η επιβολή είναι αποσπασματική. Η χώρα θέλει επίσης να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους από τον επόμενο μήνα, αν και η εφαρμογή ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω προβλημάτων με το ηλεκτρονικό μητρώο εμβολίων.

Γερμανία: Πιέσεις για την ολοκλήρωση και της ενισχυτικής δόσης

Η Γερμανία, εχει επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση σε θέατρα και άλλες δραστηριότητες αναψυχής.

Από την Παρασκευή μάλιστα απαιτούνται αρνητικά τεστ σε εστιατόρια και καταστήματα ακόμα και για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, στην προσπάθεια να αυξηθεί η κάλυψη στο γενικό πληθυσμό με τρίτη δόση. Μόνο όσοι είχαν ολοκληρώσει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου έχουν πρόσβαση χωρίς προβλήματα.

«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο», είπε ο Σολτς.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αποκάλεσε το κίνημα κατά του Vax «μια μικρή μειοψηφία απερίσκεπτων εξτρεμιστών».