«Στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Το τέταρτο τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθοδόν για την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε μέσω τουίτερ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Απαντώντας στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως προφανώς ο Κιλιτσντάρογλου νομίζει πως το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός» είναι ελληνικά πλοία.

Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε στο τουίτερ: «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το "Φατίχ", το "Γιαβούζ" και το "Μπαρμπαρός", που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της "ΤΔΒΚ", είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο "Ορούτς Ρέις" είναι καθοδόν. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. Γενικό Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει νωρίτερα σε ομιλία του ότι στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πλούσιο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πως εκεί είναι η Αμερική, η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και Αίγυπτος εκτός από την Τουρκία.

Στο μεταξύ με την έκδοση μιας σειράς NAVTEX η Τουρκία επιλέγει να δεσμεύσει για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί, είτε σε περιοχές που ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες για έρευνες σε ξένες εταιρίες.

Επίσης νοτίως της Κύπρου η τουρκική άσκηση αφορά την περιοχή που πραγματοποιούσε τους τελευταίους μήνες έρευνες το τουρκικό ερευνητικό Barbaros το οποίο πριν λίγες ημέρες έχει επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι στην Νότια Τουρκία.

Με την NAVTEX 0902/19 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου -Ρόδου και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου για «ναυτική εκπαίδευση» στις 21 και 22 Αυγούστου.

Με την NAVTEX 0901/19 δεσμεύεται περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 20 Αυγούστου.

Με την NAVTEX 0900/19 δεσμεύεται περιοχή δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 19 Αυγούστου ,ενώ με την NAVTEX 0899/19 δεσμεύεται περιοχή βορειοδυτικά του Ακαμα για ασκήσεις στις 22-23 Αυγούστου.

Για τις 20 Αυγούστου έχει δεσμευθεί περιοχή για ασκήσεις δυτικά των προηγούμενων δεσμεύσεων και κοντά στο όριο των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας -Κυπρου με την NAVTEX 0898/19 ,ενώ με τις NAVTEX 0877/19 και 0878/19 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού για το διάστημα 19,22,25,27,29 Αυγούστου.