Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κάθε έθνος δικαιούται να ελέγχει το έδαφός του

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κάθε έθνος δικαιούται να ελέγχει το έδαφός του

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται να μοιράζεται πλήρως τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προσφυγική κρίση, καθώς απέφυγε να ζητήσει ευθέως από τις ευρωπαϊκές χώρες, που δείχνουν απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των προσφύγων, να ανοίξουν τα σύνορά τους αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, υπογράμμισε πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μέγκα, ότι «απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Να θυμίσουμε ότι ο Μπαν κι Μουν έκανε ηχηρή παρέμβαση χθες και ζήτησε να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, επειδή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και του Πρωτοκόλλου του 1967, επειδή ο ατομικός καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών αναγκών προστασίας δεν γίνονται δυνατά».

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην Ουάσιγκτον, το Μέγκα ρώτησε τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τη δήλωση του Μπαν γκι-Μουν.

Ο κ. Τόνερ, αφού εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη του μετανάστες, μας είπε:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Στο ερώτημα μας για τους συνοριακούς ελέγχους και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε:

«Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι αποπέμποντας την Ελλάδα από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζω  πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Όταν τον καλέσαμε να διευκρινίσει τι εννοούσε η αναφορά του προ τριημέρου πάλι στο Μέγκα, ότι «κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», ο κ. Τέρνερ συνέδεσε (αυτή την αναφορά) με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

«Όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος διαδικασίας ελέγχου ή κάποια διαδικασία με την οποία αυτοί που περνούν τα σύνορα θα καταχωρούνται».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα μας, ο κ. Τόνερ είπε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης κι αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει πει. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει. Εμείς επικροτούμε τις χώρες αυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην κρίση των προσφύγων με γενναιοδωρία και με συμπόνια και παρείχαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι καθώς η ΕΕ επιχειρεί να καταπιαστεί με αυτή την πρόκληση, όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου».

Μετά την ενημέρωση, άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, υποδεχόμενη τους πρόσφυγες, είναι βαρύτατο και μας τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθηθεί για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών.

Διαβάστε ακόμα:

- O Ban Ki-moon καταγγέλει τα μέτρα των Βαλκανικών χωρών για τους πρόσφυγες