Στα 6,5 - 6,6 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού στην Κω, 200 μετασεισμοί

Στα 6,5 - 6,6 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού στην Κω, 200 μετασεισμοί

Δύο νεκροί τουρίστες, περίπου 120 τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια και το λιμάνι, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα στην Κω. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην Κω και κυρίως στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία, καθώς το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης. 

Σημειώνεται πως στο νησί έχει αρχίσει να γίνεται καταγραφή των ζημιών στα κτίρια από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Διακόσιοι σεισμοί, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω το μέγεθος 

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Επτά σοβαρά τραυματισμένοι - δύο νεκροί

Από τους τουλάχιστον επτά σοβαρά τραυματίες, ένας είναι ακρωτηριασμένος και ένας κινδυνεύει να χάσει το μάτι του. Oι περισσότεροι από τους τραυματίες νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης στο Ηράκλειο.

Ο ένας νεκρός είναι ένας 39χρονος Τουρκικής καταγωγής και ο άλλος ένας 27χρονος Σουηδικής καταγωγής. 

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Υπό διαρκή παρακολούθηση οι 4 τραυματίες

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν το πρωί στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι - κανονικά η λειτουργία του αεροδρομίου

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης που έφτασε εσπευσμένα στην Κω επικεφαλής του Κυβερνητικού Κλιμακίου.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Κω. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Εικόνες από τις καταστροφές του σεισμού



Καταστροφές στην Κω



Η πυρκαγιά μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στην Αλικαρνασσό




Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- ΑΠΘ: Γνωστό ρήγμα στα παράλια της Μ. Ασίας προκάλεσε τον σεισμό στην Κω

- Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ στραμμένο στον σεισμό της Κω

- Καθησυχαστικοί οι τουριστικοί πράκτορες στην Κω

- Κως: Δηλώσεις συμπαράστασης και στήριξης για τα θύματα και τους πληγέντες από τον πολιτικό κόσμο

- Σεισμολόγοι: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ

- Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης στην Κω