SPD: Πολύ υψηλή η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

SPD: Πολύ υψηλή η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Ο φορολογικός δείκτης για επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλός στην Ελλάδα και αν δεν μειωθεί, θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο κ. Σνάιντερ επέκρινε, επίσης, σφοδρά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, στον οποίο χρεώνει κομματικές σκοπιμότητες. «Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας - και ούτε καν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών», ανέφερε και πρόσθεσε πως η άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το ελληνικό χρέος πριν στηθούν οι κάλπες στη Γερμανία υπονομεύει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη  κριτική του Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση πως φορτώνει τα βάρη του χρέους στα αδύναμα στρώματα της ελληνική κοινωνίας και δεν επιβαρύνει τους πλούσιους, ο Σνάιντερ εκτιμά πως  συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Ο φορολογικός δείκτης για τις επιχειρήσεις που φτάνει ως και το 75% είναι πολύ υψηλός. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και εν μέρη τα έχει υπερκαλύψει, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφερε ο Σνάιντερ, συμπληρώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματαγορές, αλλά και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί περισσότερα από τις προηγούμενες. Ενώ αρχικά είχε απορρίψει το πρόγραμμα τώρα το έχει υιοθετήσει. Ακόμη όμως αρνείται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μια μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς. Όμως, σε ζητήματα που αφορούν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή και την μεγαλύτερη συμβολή των εξαιρετικά πλουσίων υπάρχει πρόοδος», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Σνάιντερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα συμμετοχής του στο πρόγραμμα, καθώς ο ESM θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το Ταμείο θα μπορούσε να έχει συμβουλευτικό ρόλο για τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από την συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο Σνάιντερ καθιστά σαφές πως αναμένει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωπαίων εταίρων, ότι πρώτον, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, και δεύτερον, θα αναγνωριστούν όσα κατάφεραν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός τα περασμένα χρόνια».