Σκύδρα: 114 κρούσματα σε 427 ελέγχους σε κονσερβοποίια

Σκύδρα: 114 κρούσματα σε 427 ελέγχους σε κονσερβοποίια

Στην Πέλλα θα βρίσκονται αύριο κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την διεξαγωγή τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών των 114 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιχείρησης είχαν ληφθεί εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού και για αυτό το λόγο εντοπίστηκε αυτός ο αριθμός σε σύνολο 427 εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ανησυχία επικρατεί στη Σκύδρα αφού μετά την είδηση ότι εντοπίστηκαν 114 κρούσματα κορονοϊού σε κονσερβοποιία, η δήμαρχος της πόλης έκανε γνωστό πως εντοπίστηκαν κρούσματα και σε μαθητές, των οποίων οι γονείς εργάζονταν στη συγκεκριμένη μονάδα. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ζήτησε από τους κατοίκους να δείξουν «ψυχραιμία, σύνεση, ατομική και κοινωνική ευθύνη», ενώ η κονσερβοποιία θα παραμείνει κλειστή για δέκα μέρες.

Στο μεταξύ, με απόφαση της δημοτικής αρχής αναστέλλεται από αύριο, Σάββατο 3 Οκτωβρίου και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης η λειτουργία των λαϊκών αγορών του δήμου Σκύδρας, μετά την εμφάνιση των αυξημένων κρουσμάτων μετάδοσης του κορονοϊού στην περιοχή και για λόγους προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

Στην Σκύδρα ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, μετέβη εσπευσμένα στην Πέλλα, όπου είχε σύσκεψη στις 16.00 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρας Κοντοπίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Μετά τη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει αύριο στην περιοχή για να ιχνηλατήσει τις επαφές των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και να περιορίσει την περαιτέρω διάδοση του ιού.

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα στους χώρους των κονσερβοποιίων όπου υπήρξαν δύο περιπτώσεις εμφάνισης δεκάδων κρουσμάτων.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του συνόλου όλων των περιπτώσεων που θα προκύψουν, αν προκύψουν. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στην περιοχή μας κλιμάκια του ΕΟΔΥ και θα κάνουν τεστ και ιχνηλατήσεις παίρνοντας διάφορα δείγματα. Για τις ιχνηλατήσεις των συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία -ίσως και στο σύνολό τους- είναι συμπτωματικοί, ο ΕΟΔΥ δίνει στοιχεία στην Ελληνική Αστυνομία η οποία θα συνδράμει στην επιτήρηση για την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας στην οποία τίθενται» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι το εργοστάσιο έχει ήδη κλείσει.

«Ασυμπτωματικοί όλοι οι θετικοί στον κορονοϊό»

Η αυτόβουλη εξέταση δύο ατόμων από την Έδεσσα στις 28/9, που εργάζονται στον τομέα παραγωγής της κονσερβοποιίας "Κρόνος" και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στην Covid-19, ήταν η αφορμή για να υποβληθούν σε αντίστοιχα τεστ τα συνολικά 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα, ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο η νομική εκπρόσωπος της βιομηχανίας, Ηλιάνα Μέγα.

Όπως εξήγησε, η προαναφερόμενη εξέλιξη προέκυψε παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην "Κρόνος" θερμομετριόνταν στη στάση πριν την είσοδό τους στα λεωφορεία και περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου, ενώ «η κονσερβοποιία είχε φροντίσει να απολυμαίνονται μέχρι και τα παπούτσια των εργαζομένων, πέραν των άλλων μέτρων που λαμβάνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους».

   Οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της "Κρόνος" είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με την κονσερβοποιία, η οποία τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

   Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις 20/8 είχαν επιβεβαιωθεί θετικοί στη νόσο του κορoνοϊού δύο εργαζόμενοί της και μετά από επικοινωνία της "Κρόνος" με τον ΕΟΔΥ, υποβλήθηκε σε τεστ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της και λήφθηκαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διασπορά του ιού.

 Η κονσερβοποιία "Κρόνος" εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας νομού Πέλλας και οι εξαγωγές που πραγματοποιεί σε περισσότερες από 80 χώρες αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο του τζίρου της. Η μακεδονική βιομηχανία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 50.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού και συνεργάζεται με 10.000 παραγωγούς, κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα. Στις θερινές περιόδους απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους, με τους 120 εξ αυτών να αποτελούν μόνιμο προσωπικό.