Σχολεία: Βρέθηκαν 14.000 κρούσματα μέσω self test σε παιδιά και εκπαιδευτικούς

Σχολεία: Βρέθηκαν 14.000 κρούσματα μέσω self test σε παιδιά και εκπαιδευτικούς

Μέχρι αργά χθες το βράδυ βρέθηκαν μέσω της υποχρεωτικής διαδικασίας των self test, στο πλαίσιο της ασφαλούς επιστροφής εκπαιδευτικών και παιδιών στα σχολεία, συνολικά 14.000 κρούσματα, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες και επισήμαναν ότι «δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν».

Οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Παιδείας τόνισαν πως αν δεν είχε ξεκινήσει η σχολική χρονιά τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό «θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινωνία χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού».

«Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τώρα όλοι αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν rapid test ή μοριακό προκειμένου να έχουν το οριστικό αποτέλεσμα αν δηλαδή πραγματικά νοσούν. Με βάση το νέο πρωτόκολλο όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει και σήμερα το απόγευμα και νέο δεύτερο τεστ για να πάει αύριο σχολείο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας «πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι και αυτό γιατί έκαναν τεστ όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων. Αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί εάν δεν λειτουργούσαν τα σχολεία».

«Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι ήταν φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω των τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μια απόδειξη ότι πέρα από αυτονόητους παιδαγωγικούς λόγους η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», ανέφεραν.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο ταυτόχρονο έλεγχο πληθυσμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες φορές, στους ελέγχους των σχολείων ο αριθμός ήταν μικρότερος, καθώς ελέγχονταν μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον ελέγχονται και οι εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.