Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών

Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών

Στον Αργοσαρωνικό εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών, σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist. Ωστόσο, από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Ο χάρτης με όλες τις περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Στην περίπτωση που μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα οι κλασικές πρακτικές δεν «δουλεύουν», καθώς η νευροτοξίνη της δεν αντιμετωπίζεται με στικ αμμωνίας, ξύδι, οινόπνευμα και γλυκό νερό. Γενικά η νευροτοξίνη αυτής της μέδουσας δεν αντιμετωπίζεται με όξινα διαλύματα.

Όπως εξηγεί στο Liberal ο Παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εάν πρόκειται να βρεθούμε σε μη οργανωμένη παραλία καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα μαχαίρι, ένα γάντι, παγωμένα κουτάκια αναψυκτικών να τα χρησιμοποιήσουμε σαν παγοκύστη και μία κορτιζονούχα αλοιφή. Μόλις μας τσιμπήσει η μέδουσα είναι πολύ σημαντικό να βγάλουμε από πάνω μας τα υπολείμματα από τα πλοκάμια της τρίβοντας όχι με γυμνό χέρι το δέρμα αλλά με ένα μαχαίρι ή φορώντας ένα γάντι, για παράδειγμα γάντι κουζίνας. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία πιστωτική κάρτα για να τρίψουμε το δέρμα και να φύγουν τα υπολείμματα ενώ αν δεν έχουμε τίποτα από αυτά παίρνουμε με το χέρι μας μία μικρή ποσότητα άμμου και τρίβουμε απαλά χρησιμοποιώντας την άμμο σαν «γάντι».

Στη συνέχεια ξεπλένουμε το πονεμένο σημείο με νερό θαλασσινό και είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε αμέσως κάτι κρύο πάνω του ώστε να σταματήσουμε το πρήξιμο. Εάν έχουμε πρόσβαση σε παγάκια χρησιμοποιούμε παγάκια, αλλιώς τοποθετούμε σαν πρόχειρη παγοκύστη ένα παγωμένο κουτάκι ή μπουκάλι αναψυκτικού.

Το καταλληλότερο διάλυμα για να αντιμετωπίσει το τσίμπημα τις μωβ μέδουσας είναι ένα μίγμα μαγειρικής σόδας και θαλασσινού νερού σε ίση αναλογία, 1:1.

Αν εξακολουθούμε να πονάμε αρκετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά μία κορτιζονούχα αλοιφή, να πάρουμε παυσίπονο για τον πόνο και ίσως χρειαστεί να πάρουμε και κάποιο σκεύασμα από το στόμα για τη φλεγμονή και το πρήξιμο, μέχρι για να νιώσουμε καλύτερα

Τώρα αν υπάρξουν συμπτώματα από τα άλλα συστήματα κυρίως νευρολογικά κι αναπνευστικά δηλαδή εάν εμφανίσουμε δύσπνοια, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, σύγχυση από το αναπνευστικό πάμε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Τα άτομα τα οποία είναι υπερευαίσθητα σε τσιμπήματα και σε αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση κατευθυνόμαστε αμέσως στο νοσοκομείο η επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.