Σε πανστρατιά καλεί τους ψηφοφόρους του ο Manuel Valls

Σε πανστρατιά καλεί τους ψηφοφόρους του ο Manuel Valls

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls έκανε σήμερα έκκληση για μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών των Σοσιαλιστών έπειτα από την επικράτηση του  Benoit Hamon στον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένας υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν αναμένεται να κερδίσει την προεδρία και εμφανίζουν τον συντηρητικό Francois Fillon ως φαβορί και την αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen στη δεύτερη θέση.

Δείχνουν ακόμη ότι μία νίκη του Αμόν στον καθοριστικό δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής με αντίπαλο τον Valls θα κινδύνευε να εκθέσει την κεντρώα βάση στην οποία ο Valls προσδοκά να απευθυνθεί και ως εκ τούτου θα ενίσχυε την προοπτική νίκης για τον ανεξάρτητο κεντρώο Emmanuel Macron .

"Σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που πιστεύουν στην Αριστερά, μην απελπίζεστε, κινητοποιηθείτε", είπε ο Valls στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Αργά χθες το βράδυ της Κυριακής, ο Valls είπε ότι η επιλογή ανάμεσα στον Hamon και στον ίδιο είναι μεταξύ μίας "σίγουρης ήττας και μίας πιθανής νίκης" στις προεδρικές εκλογές.

Ο 49χρονος Hamon, ένας παραδοσιακός αριστερός, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο Francois Hollande το 2014 επειδή άσκησε κριτική εις βάρος της οικονομικής του πολιτικής.

Στον πρώτο γύρο την Κυριακή πέτυχε άνετη νίκη επι του 54χρονου Valls, ο οποίος εκπροσωπεί το πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δεύτερο μισό της θητείας του Hollande στην κυβέρνηση.

"Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Αριστερά να κερδίσει εκτός αν μπορέσει να παρουσιάσει μία ευφάνταστη και ισχυρή πολιτική εναντίον μίας Δεξιάς που είναι υπερβολική και μίας Ακροδεξιάς που είναι επικίνδυνη", είπε ο Hamon στο France Inter.

Ο Hamon κέρδισε περίπου το 36% της ψήφου, ενώ ο Valls το 31%, σύμφωνα με μια μερική καταμέτρηση των ψήφων.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επόμενης Κυριακής παραμένει αβέβαιο. Οι φετινές προκριμματικές είναι οι δεύτερες στην ιστορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του. Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και στον πρώτο γύρο ψήφισαν 1,6 εκατομμύριο με 1,7 από τα 44 εκατομμύρια και πλέον ψηφοφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ