Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο - Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο - Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τα πρώτα τμήματα να έχουν φτάσει ήδη έξω από το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας. 

Για πρώτη φορά την αιματοβαμμένη σημαία στην κεφαλή της πορείας κρατούν παιδιά. Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί. Αποδόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Πατησίων, ωστόσο κλειστοί παραμένουν αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων η Σταδίου, η Βασ. Σοφίας και η Αμαλίας.  

Λίγο πριν τις 17.00, έφτασε μπροστά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά.

Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Στις 15.20 στο Πολυτεχνείο έφτασε αντιπροσωπεία φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης. Οι φοιτητές ξεδίπλωσαν τη σημαία μπροστά στην είσοδο από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Από το πρωί υπάρχουν παντού διμοιρίες των ΜΑΤ, μπλόκα της ΟΠΚΕ και περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ και της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σήμερα σε ισχύ σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «48η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έχει κλείσει από τις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί.Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός.

Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κλιμακωτή αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ που ξεκινά από τον διάλογο και τις συστάσεις και φθάνει μέχρι τη ρίψη δακρυγόνων.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης τη φύλαξη των πανεπιστημίων, κυβερνητικών κτιρίων και πρεσβειών, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις. Ταυτόχρονα, αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ  γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία. 

Ένταση και επεισόδια από νωρίς στο Πολυτεχνείο

Ένταση προκλήθηκε από νωρίς το πρωί στο  Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο της επετείου της εξέγερσης τον Νοέμβριο του 1973. Από το πρωί που άνοιξε τις πύλες του απλός κόσμος, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων πηγαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι. Νωρίτερα, μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν εκεί βρέθηκε διακοινοβουλευτική επιτροπή για να καταθέσει στεφάνι. Συγκεκριμένα, μπλόκο στην κατάθεση στεφάνου από την διακοινοβουλευτική επιτροπή έβαλε ομάδα νεαρών κλείνοντας την είσοδο του προαύλιου χώρου του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Αθανασίου και ο κ. Θεοχάρης που ήταν επικεφαλής της επιτροπής είχαν σύντομη συνομιλία με τους νεαρούς φοιτητές και αποχώρησαν, αφήνοντας το στεφάνι έξω από το Πολυτεχνείο. Επικράτησε δεύτερος γύρος έντασης με την ομάδα ατόμων να καταστρέφει το στεφάνι.

Στη συνέχεια, ομάδες φοιτητών, οι οποίοι είχαν φράξει την είσοδο, διαπληκτίστηκαν προσπαθώντας να εμποδίσουν βουλευτές και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσουν φόρο τιμής. Λίγο μετά τις 09:30 ομάδες νεαρών ήρθαν «στα χέρια». Φοιτητές, αντάλλαξαν γροθιές και μπουνιές, όταν στο Πολυτεχνείο έφτασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η καθιερωμένη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Γύρω στις 6.30΄, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και τις καταθέσεις στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούν τα μπλόκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, των φοιτητών.

Στην κεφαλή της πορείας υπάρχει ένα μεγάλο πανό που γράφει "Ο αγώνας συνεχίζεται για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη", ενώ οι σμμετέχοντες κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνονται, δυτικά, μέσω της οδού Τσιμισκή, όπου αναμένεται να διαδηλώσουν μπροστά από το κτίριο όπου βρίσκεται το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών ακολουθεί το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος της πορείας βρίσκονται διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο. Η αστυνομία από νωρίς το απόγεμα διέκοψε σταδιακά την κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς Εγνατία, Αγγελάκη, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων.