Σαρηγιάννης: Πρόταση για υποχρεωτικό self test και σε εμβολιασμένους εργαζόμενους

Σαρηγιάννης: Πρόταση για υποχρεωτικό self test και σε εμβολιασμένους εργαζόμενους

Την πρόταση του να πραγματοποιείται υποχρεωτικό self test από όλους τους εργαζομένους ακόμα και από τους εμβολιασμένους, παρέθεσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς όπως τόνισε, για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των self test θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ o καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ εκτίμησε, επίσης, βασιζόμενος στα επιδημιολογικά μοντέλα για την πανδημία, πως τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60 ημερησίως.

Υπογράμμισε δε ότι η πορεία του ιού θα είναι αυξητική στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ κάλεσε την τοπική κοινωνία να εμπλακεί στην καμπάνια του εμβολιασμού ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Με δηλώσεις του και στον Ant1 ο καθηγητής κάλεσε τους πιστούς να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια του εκκλησιασμού τους και των λιτανειών, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη και στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αφού έκανε νέα έκκληση για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα 10-12% να κολλήσει κορονοϊό ένας εμβολιασμένος, που μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει τον ιό και να συμβάλλει στην διασπορά του κορονοϊού».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον σταθεροποίηση τους στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Αν θέλουμε να μετριαστεί αυτή η αύξηση, πρέπει να διπλασιαστούν άμεσα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού».

Διαβάστε Περισσότερα