Ρουμανία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ρουμανία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία σχηματίστηκε στη Ρουμανία έλαβε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, κι ανέλαβε να κυβερνήσει για έναν χρόνο, υποσχόμενη να καταπολεμήσει τη διαφθορά αλλά και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Ο προκάτοχος του νέου πρωθυπουργού Ντατσιάν Τσιόλος, πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, ο σοσιαλδημοκράτης Βίκτορ Πόντα, παραιτήθηκε την 4η Νοεμβρίου, μετά το ξέσπασμα οργής των πολιτών εξαιτίας της πυρκαγιάς σε ένα νυχτερινό κέντρο που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους και είχε πυροδοτήσει μια εκστρατεία διαμαρτυρίας με σύνθημα «η διαφθορά σκοτώνει». Ο Πόντα αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Αυτή «είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Τσιόλος ενώπιον των κοινοβουλευτικών πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική, στους κρατικούς θεσμούς μοιάζει να αποδυναμώνεται. Ο κόσμος περιμένει, τώρα περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια, να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου συμφέροντος».

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών—κάτι χωρίς προηγούμενο στη Ρουμανία τα 25 τελευταία χρόνια—υποστηρίχθηκε από τα μεγαλύτερα κόμματα, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε αυτή συμμετέχουν πρώην στελέχη της Κομισιόν, διπλωμάτες και ηγετικά στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 389 ψήφους, έναντι 115 κατά.

Η πρώτη της αποστολή θα είναι να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2016 και να επιτύχει την έγκρισή του από τη ρουμανική Βουλή.

Ο Τσιόλος επέλεξε την Άνκα Πάλιου Ντράγκου, μια οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, και τη Ραλούκα Προύνα, μια ειδικό στην καταπολέμηση της διαφθοράς που επίσης εργαζόταν για την Κομισιόν, για να αναλάβει νέα υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Facebook ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί «απόδειξη ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται πως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι σήμερα η καλύτερη λύση για τη Ρουμανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ