Ρωσία: Συμφωνία παράδοσης πυραύλων S-300 στην Τεχεράνη

Ρωσία: Συμφωνία παράδοσης πυραύλων S-300 στην Τεχεράνη

Η ρωσική κρατική εταιρεία όπλων Rostekhnologuii (Rostec) ανακοίνωσε σήμερα πως υπογράφηκε το συμβόλαιο για την παράδοση στην Τεχεράνη πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-300, η πώληση των οποίων είχε απαγορευθεί το 2010, πριν επιτραπεί και πάλι τον Απρίλιο από τον Vladimir Putin.

"Η Ρωσία υπέγραψε με το Ιράν συμβόλαιο για την παράδοση πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-300", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ.

"Το συμβόλαιο ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν για την παράδοση των πυραύλων S-300 είναι και πάλι σε ισχύ", εξήγησε η Rostec διευκρινίζοντας πως η Τεχεράνη θα παραλάβει μια "εκσυγχρονισμένη" έκδοση των πυραύλων S-300, καθώς το αρχικό συμβόλαιο του 2007 αφορούσε τους πυραύλους που παράγονταν τότε.

Το συμβόλαιο εκείνο είχε ανασταλεί από τον πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε εφαρμογή της απόφασης 1929 του ΟΗΕ που επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο ο Vladimir Putin ήρε την απαγόρευση τον Απρίλιο, εκτιμώντας πως το επιτρέπει η συμφωνία πλαίσιο που υπογράφηκε στη Λωζάννη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τη συμφωνία πλαίσιο ακολούθησε, τον Ιούλιο, η οριστική συμφωνία.

Η απόφαση του ρώσου προέδρου είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ και μεγάλη δυσαρέσκεια στους Δυτικούς.

Ο δημόσιος όμιλος Rostec δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για την παράδοση των πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ