Ρωσία: Άρχισε η δίκη του αντιπολιτευόμενου Navalny μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς

Ρωσία: Άρχισε η δίκη του αντιπολιτευόμενου Navalny μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς

Η δίκη του ρώσου αντιπολιτευόμενου Alexei Navalny άρχισε σήμερα, την επομένη της σύλληψής του δίπλα σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια σπάνιας έκτασης διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο υπ'' αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου, με τραβηγμένα τα χαρακτηριστικά, οδηγήθηκε στο δικαστήριο Τβέρσκοϊ, στο κέντρο της Μόσχας, παρουσία δημοσιογράφων και μιας εικοσαριάς οπαδών του. «Θα έρθει η στιγμή που θα τους δικάσουμε εμείς (έντιμα αυτή τη φορά)», έγραψε ο αντιπολιτευόμενος στο Twitter αναφορικά με τις ρωσικές αρχές.

Ο Alexei Navalny ήταν μεταξύ των οργανωτών της κινητοποίησης κατά της διαφθοράς των ελίτ, στην οποία συμμετείχαν χθες Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα. Συνελήφθη μόλις άρχισε η συγκέντρωση στη Μόσχα και πέρασε τη νύκτα κρατούμενος.

Μπλόγκερ κατά της διαφθοράς ο οποίος σχεδιάζει να διεκδικήσει από τον Vladimir Putin τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2018, ο Navalny δικάζεται επειδή απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση που οδήγησε σε διατάραξη της δημόσιας τάξης και κινδυνεύει να του επιβληθεί διοικητική κράτηση έως 15 ημερών.

Το κίνημα αμφισβήτησης της Κυριακής χαρακτηρίσθηκε από δυο καινούρια στοιχεία: οι διαδηλώσεις ήταν πολυάριθμες σε πόλεις της επαρχίας που είναι συνήθως ήρεμες και η μέση ηλικία των διαδηλωτών ήταν σημαντικά χαμηλότερη, καθώς με τους «ιστορικούς» αντιπάλους του Κρεμλίνου ενώθηκαν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν στις αρχές του αιώνα και δεν έχουν γνωρίσει πρόεδρο άλλον από τον Vladimir Putin.

Εκτός από τον Navalny, τουλάχιστον 1.030 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων και ανέφερε επίσης δεκάδες συλλήψεις στην επαρχία.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συλληφθέντων απελευθερώθηκαν μέσα στη νύκτα. Τουλάχιστον 120 πρόσωπα παρέμεναν κρατούμενα από την αστυνομία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αστυνομικός νοσηλεύθηκε αφού τραυματίσθηκε στο κεφάλι από έναν διαδηλωτή.

Η ΕΕ ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν «χωρίς καθυστέρηση οι ειρηνικοί διαδηλωτές» που συνελήφθησαν και καλεσε τις ρωσικές αρχές «να σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις τους» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων αυτών χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών».

Πρόστιμο 20.000 ρουβλίων επέβαλε δικαστήριο στον Alexei Navalny για διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης

Δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (352,20 δολάρια ΗΠΑ) για τον ρόλο του στη διοργάνωση μιας παράνομης, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, διαδήλωσης χθες Κυριακή στη Μόσχα.

Το ίδιο δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί, αργότερα σήμερα, για μια ξεχωριστή κατηγορία εις βάρος του για ανυπακοή σε αστυνομικό.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει τον Alexei Navalny, ο οποίος ελπίζει ότι θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Vladimir Putin στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, καθώς περπατούσε χθες μαζί με υποστηρικτές του κατά μήκος της κεντρικής οδού Τβερσκάια της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα