R. Tillerson: Τουλάχιστον ένας Αμερικανός σκοτώθηκε από τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη

R. Tillerson: Τουλάχιστον ένας Αμερικανός σκοτώθηκε από τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη

Τουλάχιστον ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε από τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επιβεβαιώσει «τον θάνατο ενός αμερικανού πολίτη», δήλωσε ο Tillerson στο προοίμιο μιας ομιλίας στην Ουάσινγκτον. Είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εργάζονται προκειμένου να εξακριβώσουν αν και άλλοι Αμερικανοί περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών από τη διπλή τζιχαντιστική επίθεση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 130.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες» όλων των θυμάτων, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα θύματα των επιθέσεων στην Καταλονία προέρχονται από τουλάχιστον 35 χώρες, σύμφωνα με «προσωρινό» απολογισμό της καταλανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Βαρκελώνη σε μια πολύ τουριστική λεωφόρο και άλλος ένας (μία γυναίκα) μερικές ώρες αργότερα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς.

Μία 74χρονη από την Πορτογαλία μεταξύ των νεκρών της επίθεσης

«Υπάρχει μια Πορτογαλίδα μεταξύ των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βαρκελώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αntonio Costa σε συνέντευξη Τύπου.

«Όλα τα μέσα έχουν τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να εντοπίσουμε τη συγγενή της που τη συνόδευε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

Η Πορτογαλίδα, 74 ετών, κατοικούσε στην περιοχή της Λισαβόνας, και η εικοσάχρονη εγγονή της, βρισκόταν μαζί της, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γραμματεία του κράτους για τις πορτογαλικές κοινότητες.

Οι δύο γυναίκες είχαν φθάσει προχθές στη Βαρκελώνη και διέμεναν στο Hotel Nouvel κοντά στη Ράμπλας, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Χθες το απόγευμα, ένα λευκό φορτηγάκι κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα την κεντρική αλέα Ράμπλας, μια μεγάλη λεωφόρο κατάμεστη από τουρίστες, κτυπώντας δεκάδες πεζούς και προσκρούοντας πάνω σε ένα κιόσκι που πουλούσε εφημερίδες.

Μερικές ώρες αργότερα, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος στη Καμπρίλς, μια τουριστική πόλη 120 χλμ. νότια της Βαρκελώνης, τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, η μία από τους οποίους υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι 14 νεκροί και 130 τραυματίες, από 34 χώρες.