Πυρκαγιά στη Δαδιά: Ολοκληρώθηκε αποστολή απομάκρυνσης από το πυροφυλάκιο Λευκίμης

Πυρκαγιά στη Δαδιά: Ολοκληρώθηκε αποστολή απομάκρυνσης από το πυροφυλάκιο Λευκίμης

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς, οι οποίες επικεντρώνονται στο νοτιοδυτικό τμήμα. Η πυρκαγιά πέρασε τον δρόμο που οδηγούσε στο πυροφυλάκιο της Λευκίμης, πραγματοποιήθηκε αποστολή απομάκρυνσης και πλέον είναι όλοι ασφαλείς. 

Οι εναλλαγές της κατεύθυνσης των ασθενών ανέμων, που σήμερα πνέουν βορειοανατολικοί έντασης 3 μποφόρ, πιθανόν να αποτελέσουν για ακόμη μία μέρα τον ρυθμιστικό παράγοντα στη συμπεριφορά και εξέλιξη της πυρκαγιάς που καίει για έκτη μέρα.

Με το κύριο μέτωπο της φωτιάς να κινείται νοτιοδυτικά οι σταδιακές και συνεχόμενες διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του αέρα δυσχεραίνουν εκ νέου το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αυξάνοντας την πιθανότητα κηλιδώσεων (νέων εστιών) .

Ως μία μάχη που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επιχείρηση κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Παραμένοντας καθημερινά στο πεδίο ο κ. Πέτροβιτς εξηγεί πως αδιάλειπτα και με συντονισμένες ενέργειες οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης επιχειρούν τόσο για την αναχαίτιση της φωτιάς όσο και για την κατάσβεση τυχόν νέων εστιών, που εμφανίζονται λόγω των εναλλαγών του ανέμου.

«Οι επίγειες δυνάμεις με αποφασιστικότητα επιχειρούν αδιάκοπα με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων, τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας και του Δήμου μετακινούνται συνεχώς στα σημεία όπου αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς για τη διεύρυνση των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, ή τη δημιουργία νέων με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών.

Όλοι, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνικός Στρατός, Δήμος Σουφλίου, Περιφέρεια, Δασικές Υπηρεσίες, οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές πυροσβέστες, υλοτόμοι, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς αδιαπραγμάτευτος στόχος παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και ταυτόχρονα η διάσωση της μοναδικής σε αξία διεθνώς της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι προσπάθειες καταβάλλονται στο να στηθεί γραμμή άμυνας στην άσφαλτο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ, για να κρατηθεί η φωτιά και να μην μπει στη ζώνη Α1. Επιτόπου βρίσκονται υλοτόμοι.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο Erickson, δύο AB 214, ένα Mi8, ενώ άλλα τόσα ανεφοδιάζονται και θα ακολουθήσουν. Επίσης, πετάει συντονιστικό ΒΚ117 σε κάθε κύμα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λέσβο, όπου επιχειρούν από νωρίς το πρωί τα εναέρια μέσα. Από νωρίς το πρωί επισκέπτεται τη Λέσβο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μετά την επίσκεψή του στα χωριά που επλήγησαν, ο κ. Τριαντόπουλος θα συμμετάσχει, στις 13:00, σε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο κτίριο της Περιφέρειας, και στις 14:30 σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε ύφεση η φωτιά στην Ηλεία

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Νωρίς σήμερα το πρωί, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να κατασβέσουν πλήρως τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.