Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στις 8 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34% στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Ο καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου - με αναγωγή επί των εγκύρων - η ΝΔ λαμβάνει το 34% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με 13%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4% και Μέρα25 με 3%.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο από κάθε άλλον αρχηγό κόμματος στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιος από τους επόμενους αρχηγούς, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερη την ενεργειακή κρίση το 34% απαντάει ο πρωθυπουργός και το 27% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκης αυξάνεται στο 36% έναντι 27% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να ανεβεί ακόμα περισσότερο στο 40% σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας

Στο ερώτημα ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 28% αναφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 23% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ίδια ερώτηση σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 35% για τον πρωθυπουργό και μόλις 16% για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έρχεται τρίτος μετά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη που λαμβάνει ποσοστό 25%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέχει και την πρωτιά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με ποσοστό 39% έναντι 28% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην παράσταση νίκης το 57% «βλέπει» τη ΝΔ να βγαίνει πρώτη στις εκλογές, ενώ μόλις το 26% το ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς το ερώτημα για το πότε πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση απάντησε εντός του 2023. Το 47% ανέφερε μέσα στο επόμενο έτος και κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το 42% απάντησε εντός του 2022 και μόλις ένα 11% δεν τοποθετήθηκε.

Οι μισοί και παραπάνω πολίτες ανησυχούν για τις εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα: Το 56% ανησυχεί πολύ και αρκετά για τη στάση της Τουρκίας, το 19% μέτρια και ένα 16% λίγο έως ελάχιστα, ακόμα και καθόλου.

Στο θέμα της ακρίβειας και συγκεκριμένα ποιες κατηγορίες δαπανών τούς προβληματίζει περισσότερο, το 36% των ερωτηθέντων ανέφερε το ηλεκτρικό ρεύμα, το 22% τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ενώ το 6% το φυσικό αέριο και το 14% απάντησε άλλες αιτίες ή δεν απάντησε.