Π.Τριγάζης (ΠΑΔΟΠ): Αν δεν υπήρχε ο ΟΗΕ θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε

Π.Τριγάζης (ΠΑΔΟΠ): Αν δεν υπήρχε ο ΟΗΕ θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε

«Αν δεν υπήρχε ο ΟΗΕ θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο κ. Τριγάζης συνδέει τη διεθνή δράση για ειρήνη με τη συνεργασία, τη δημοκρατία και την ισότητα, ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των ανθρώπων.

 Δεδομένης της αυξανόμενης αλληλοεξάρτησης των λαών και της διεθνοποίησης, χρειάζεται η παγκόσμια συνεργασία, την οποία θα μπορούσε να εγγυηθεί ο ΟΗΕ, στον βαθμό που ο Οργανισμός θα εκδημοκρατιστεί και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του, όπως επισημαίνει ο κ. Τριγάζης.

 «Βασικό στοιχείο εκδημοκρατισμού για τα Ηνωμένα Έθνη θα αποτελούσε η διαφοροποίηση των συσχετισμών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μην κυριαρχούν, στην ουσία, οι μεγάλες δυνάμεις του αναπτυγμένου βορρά. Χρειάζεται, επίσης, και η αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, όπου συμμετέχουν 193 κράτη-μέλη και έχουν φωνή μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος» εξηγεί.

Όμως, προσθέτει πως δεν θα ήταν σωστό να μηδενίζεται ο ρόλος του ΟΗΕ, καθώς ο Οργανισμός έχει προσφέρει πολλά, ιδιαίτερα στη διαδικασία κατάργησης της αποικιοκρατίας μετά τη λήξη του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Τριγάζης σημειώνει ότι ο σημερινός κόσμος της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι γεμάτος ανισότητες, οι οποίες αποτελούν πηγή συγκρούσεων, τόσο σε υποπεριφερειακό, όσο και περιφερειακό επίπεδο. Για να ανταποκριθεί ο ΟΗΕ στον ρόλο του, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον κόσμο, στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τις παρεμβάσεις του Παρατηρητηρίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πρώτη πρωτοβουλία αποτέλεσε η συνεργασία με άλλους φορείς για την υποδοχή στον Πειραιά, τον περασμένο Σεπτέμβρη, του ιαπωνικού «Πλοίου της Ειρήνης», με σύνθημα «όχι άλλοι πόλεμοι-όχι άλλοι ξεριζωμοί», για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά και όπλα. Οι 1.200 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων επιζώντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, συγκέντρωσαν 1.000.000 γεν (8.000 ευρώ) για την υποδοχή και προστασία των προσφύγων, τα οποία παρέδωσαν στο ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου. Δεύτερη πρωτοβουλία του ΠΑΔΟΠ είναι ότι εισηγήθηκε στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρόγραμμα ειρήνης για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, με επείγουσα προτεραιότητα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. «Οι καταυλισμοί προσφύγων είναι απαραίτητοι, όμως, τα κύματα προσφύγων δεν θα σταματήσουν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία», τονίζει ο κ. Τριγάζης. Επίσης, υπογραμμίζει ότι πρέπει να προχωρήσει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να παραμένουν στα εδάφη της Τουρκίας. Τέλος, το ΠΑΔΟΠ οργάνωσε στον Βύρωνα, σε συνεργασία με τον δήμο, συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. «Ο λαός και η χώρα δίνουν εξετάσεις στο προσφυγικό θέμα, με πολύ καλή αντιμετώπιση, τόσο από την κοινωνία, όσο από την κυβέρνηση. Βλέπουμε εξαιρετικά δείγματα αλληλεγγύης στη Λέσβο, την Κω, την Κάλυμνο κ.λπ.» προσθέτει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

 Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται τα Βαλκάνια από τις μεγάλες προσφυγικές ροές, ο κ. Τριγάζης προτείνει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψηε για το προσφυγικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ