Πρωτοχρονιά με απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS - Ποια μέτρα θα ισχύουν

Πρωτοχρονιά με απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS - Ποια μέτρα θα ισχύουν

Εορτασμό της Πρωτοχρονιάς όπως το διήμερο των Χριστουγέννων προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χρονόπουλους τόνισε ότι θα δοθεί «ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ και στην αλλαγή χρόνου», ενώ θα είναι απαραίτητη η αποστολή μηνύματος και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν.

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά και οι έλεγχοι θα είναι εντατικότεροι. 

 «Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος και πρόσθεσε: «Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς».

Υπενθύμισε επίσης ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00, για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας, ενώ ανέφερε και το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ για λόγους καθολικού ελέγχου, αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κεντρικούς άξονες, υπαίθριους χώρους, πλατείες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έλεγχοι σε σπίτια από την αστυνομία γίνονται μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, τόνισε, υπενθύμισε ωστόσο ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια.

Κατά την εκτίμησή του οι πολίτες και οι καταστηματάρχες τηρούν σε συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα και οι βεβαιωμένες παραβάσεις είναι περιορισμένες, 70- 80 σε σύνολο 190.000 ελέγχων, οι οποίες αφορούσαν τυχερά παιχνίδια αλλά και click away.

Πρωτοχρονιά με μέτρα και sms

Για την Πρωτοχρονιά θα ισχύουν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, τα SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και η σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο γιορτινό τραπέζι, όπως τα Χριστούγεννα. Σε περίπτωση παράβασης του ορίου για τις συναθροίσεις στα σπίτια, το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ για τον οικοδεσπότη και 300 ευρώ για τους παρευρισκόμενους.

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με click away. Για τις τις εκκλησία ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς, ενώ οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών για την τήρηση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το διήμερο των Χριστουγέννων (24-25/12) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 3.300 παραβάσεις και συνελήφθησαν δέκα άτομα.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την Πρωτοχρονιά

Η μετάβαση σε άλλο νομό απαγορεύεται, εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας - Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

- Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) - Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

- Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους - Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)

- Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).