Προς ναυάγιο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Προς ναυάγιο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Σύγχυση επικρατεί όσον αφορά τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς το υπουργείο Υγείας πιέζει τους πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα, ωστόσο οι επαγγελματίες στον ιατρικό τομέα διαμαρτύρονται ότι οι διαθέσιμοι γιατροί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Ήδη όσοι πολίτες προσπάθησαν να εγγραφούν στο σύστημα αντιμετώπισαν προβλήματα, ειδικά οι έμμεσα ασφαλισμένοι, αλλά και ως προς την ερμηνεία που δίνει το υπουργείο Υγείας στην εγγύτητα ιατρών με ασθενείς, αφού ειδικά στην επαρχία ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να απέχει και πάνω από 20 χιλιόμετρα από τον ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, οι οικογενειακοί γιατροί είναι δυσεύρετοι ή ανύπαρκτοι, ενώ η Ένωση καταγγέλλει και την «ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών», για την εγγραφή τους σε αυτό το σύστημα.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, το 2019 εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν σε απόγνωση, αδυνατώντας να κατανοήσουν το πού πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιον λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους.

Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι κανένας γιατρός δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο και όχι οικογενειακό γιατρό.

Απευθυνόμενη προς τους ασφαλισμένους, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ τονίζει: «Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές».

«Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο», αναφέρουν οι γιατροί.

Ευρεία σύσκεψη για τον οικογενειακό γιατρό συγκαλεί ο ΙΣΑ

Την αντίθεση του «στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping)», εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι «το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή γιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ και των συλλόγων ασθενών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου με θέμα «την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού».

«Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί», αναφέρει ο ΙΣΑ. Προσθέτει ότι «τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα έναν σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό, αλλά και τον σεβασμό του γιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν», αναφέρει ο ΙΣΑ και συνιστά στα μέλη του «να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».