Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέα ημερομηνία διεξαγωγής στις 24 Ιουνίου.

Αν και ο Τ. Ερντογάν είχε επανειλημμένα αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών επιμένοντας ότι θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2019, σήμερα ανακοίνωσε ότι η αβεβαιότητα στη Συρία και το Ιράκ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για προσφυγή στις κάλπες.

Τόνισε πως η χώρα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι στο δημοψήφισμα και θα τεθεί σε ισχύ μετά τις προσεχείς εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω μιας σειράς από «καμπανάκια» για τη γειτονική χώρα, κυρίως λόγω του καυτού μετώπου της οικονομίας. Παρόλο που η Τουρκία κατέγραψε πέρυσι ανάπτυξη 7,4% του ΑΕΠ, οι αναλυτές κάνουν λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις που τελικά οδήγησαν σε ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένου του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του επίμονου διψήφιου πληθωρισμού.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον οποίο συζήτησε το σενάριο προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπως ανέφερε μια πηγή της προεδρίας. 

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος. Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες σχεδόν, είχε συγκροτηθεί η Λαϊκή Συμμαχία, όπως την ονόμασε ο Ερντογάν, ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το MHP - γνωστό και ως το κόμμα των ακροδεξιών εθνικιστών «Γκρίζων Λύκων», του οποίου ηγείται ο Μπαχτσελί.

Για το ΜΗΡ η συμφωνία παρέχει προστασία σε σχέση με τον επαπειλούμενο εκλογικό αφανισμό του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα συγκέντρωνε πολύ λιγότερο από το 10% των ψήφων που απαιτείται ώστε ένα κόμμα να μπει στο κοινοβούλιο. Από την άλλη, υπήρχε η ανάγκη του Ερντογάν λόγω της οριακής του νίκης στο περσινό συνταγματικό δημοψήφισμα, όταν η καμπάνια του υπέρ του «Ναι» κέρδισε μόλις 51,4% των ψήφων.

Στις επερχόμενες εκλογές ο Ερντογάν έχει ανάγκη μια καθαρή νίκη και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, αλλιώς κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες. Ετσι, λοιπόν, στον Μπαχτσελί βρήκε το απαραίτητο «μαξιλαράκι ασφαλείας» που αναζητούσε, με δεδομένο ότι η κεμαλική Κεντροαριστερά του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) μοιάζει εγκλωβισμένη σε ένα ποσοστό της τάξης του 25%, ενώ κάθε άλλη πολιτική δύναμη βλέπει τις φιλοδοξίες της να ανακόπτονται από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 10%.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.