Πρώην συνεργάτης του Trump εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Facebook

Πρώην συνεργάτης του Trump εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Facebook

Ο Stephen Bannon, πρώην επικεφαλής της στρατηγικής του προέδρου Donald Trump στον Λευκό Οίκο, είχε την ευθύνη υλοποίησης ενός προγράμματος στην εταιρεία Cambridge Analytica, που είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων μέσω Facebook.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία προσωπικών σελίδων (προφίλ) στο αναφερόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post», το οποίο επικαλείται εργαζόμενο στην Cambridge Analytica.

Ο Bannon ήταν αντιπρόεδρος της αναφερόμενης εταιρίας μέχρι την παραίτησή του, για ν' αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Trump τον Αύγουστο του 2016.

Το πρόγραμμα αυτό δοκίμαζε φράσεις που χρησιμοποιούσε η προεκλογική εκστρατεία του Trump προκειμένου να επηρεάσει τους ψηφοφόρους, όπως είπε ο Chris Whaley στην εφημερίδα.

Ο Whaley είπε στην Post ότι η εταιρεία δαπάνησε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες το 2014. Μεταξύ αυτών και προσωπικές σελίδες (προφίλ) του Facebook, ενώ η δαπάνη αυτή είχε την έγκριση του Bannon.

«Έπρεπε να έχουμε την έγκριση του Bannon για οτιδήποτε την περίοδο εκείνη. Ο Bannon ήταν το αφεντικό του Alexander Nix», τόνισε ο Whaley , αναφερόμενος στον εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica που απολύθηκε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών για την εμπλοκή του σε συζητήσεις για διαφθορά αλλά και «υπονόμευση» ανθρώπων.

«Ο Alexander Nix δεν είχε εξουσιοδότηση να ξοδέψει τόσο χρήματα χωρίς έγκριση», τόνισε ο Whaley , αποδίδοντας ευθύνες στον Bannon.

Φωτογραφία AP