Το Ποτάμι: Ο Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής

Το Ποτάμι: Ο Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής

Τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου και τη «μάχη του ασφαλιστικού» εξέτασε το πρωί της Δευτέρας το Ποτάμι σε ευρεία σύσκεψη στελεχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι, τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 26-28 Φεβρουαρίου, το Ποτάμι θα προτείνει μια σειρά από μεταρρυθμιστικές τομές ελπίζοντας ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα τολμήσουν να πάρουν θέση. «Είμαστε το Κίνημα που δεν κρύβεται» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαριθμώντας τις παρεμβάσεις του Ποταμιού σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

Κοινή παρατήρηση των στελεχών ήταν ότι η εκλογή Μητσοτάκη είναι μια ευκαιρία για τη ΝΔ να αποβάλει τα συντηρητικά της χαρακτηριστικά και να κινηθεί στον μεταρρυθμιστικό χώρο, κάτι βεβαίως που δεν έκανε τα χρόνια που κυβερνούσε. Το Ποτάμι όπως επεσήμαναν πολλά στελέχη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι «γεννήτρια ιδεών» και να τροφοδοτεί την κοινωνία με τις λύσεις που έχει ανάγκη. Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και το Σάββατο, όταν το Ποτάμι κατέθεσε την πρότασή του για το χτύπημα της σπατάλης στο Δημόσιο με παράλληλη ελάφρυνση της φορολογίας, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση στην πρότασή του για σταδιακή άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Βουλευτές αλλά και στελέχη καυτηρίασαν την πρακτική λίγων αλλά συγκεκριμένων Μέσων που με «ρεπορτάζ» τους πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή «ανακαλύπτουν» διχόνοιες και αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και παρά το γεγονός ότι κάθε φορά διαψεύδονται πανηγυρικά, επιμένουν. «Το Ποτάμι δεν έχει προσβληθεί από τις αρρώστιες των παλιών κομμάτων», τονίστηκε: «Συζητάμε και συναποφασίζουμε. Και θα συνεχίσουμε να λέμε σκληρές αλήθειες που από ό,τι φαίνεται ενοχλούν».

«Μας κλέβουν τα ρούχα», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στις αποσπασματικές αντιγραφές των θέσεων του Ποταμιού, συμπληρώνοντας όμως: «Δε μας πειράζει. Το Ποτάμι είναι μαγιά του καινούργιου και έχουμε υποχρέωση εμείς που δεν έχουμε βαρίδια και υποχρεώσεις σε συμφέροντα και συντεχνίες να παράγουμε λύσεις και όχι συνθήματα. Και σε όλους αυτούς - αριστερά και δεξιά - που μας καλούν σε μέτωπα τους απαντάμε ότι πράγματι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες. Συνεργασίες όμως για να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και όχι για να αισθανθούμε ασφαλείς κάτω από ευκαιριακές πολιτικές ομπρέλες».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό όλοι επεσήμαναν ότι βρίσκεται στα χνάρια των παλιών λαθών. Το Ποτάμι τις επόμενες μέρες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του που ένα χρόνο τώρα κάνει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των τριών πυλώνων, που έχει στο κέντρο της τις δυνάμεις της παραγωγής και όχι του κρατισμού.

Στη συνάντηση - που έγινε στη Βουλή- συμμετείχαν οι Βουλευτές, τα στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού, εκπρόσωποι της Επιτροπής Διαλόγου και οι επικεφαλής των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος.