Πώς το καλώδιο με Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει τα «ελληνικά» data centers

Πώς το καλώδιο με Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει τα «ελληνικά» data centers

Τα τρία data centers της Microsoft, ύψους 400 εκατ. ευρώ που κατασκευάζονται σε Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, μαζί με αυτό της Digital Realty από κοινού με την Amazon, το οποίο φιλοδοξεί να είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, εξηγούν γιατί η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στη λίστα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών κέντρων δεδομένων.

Το υλικό υπάρχει. H ευκολία πρόσβασης σε πράσινη ενέργεια, το χαμηλό κόστος εγκατάστασης και το άφθονο εξειδικευμένο προσωπικό μηχανολόγων - μηχανικών, εξηγούν τις προτιμήσεις των ξένων κολοσσών.

Εκείνο που λείπει είναι η «λεωφόρος» μεταφοράς των δεδομένων αυτών στο εξωτερικό, τόσο προς Ευρώπη, όσο και προς Ασία. Η μεγάλη αξία του γιγαντιαίου υποθαλάσσιου έργου East to Med Data Corridor, ύψους 800 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες, είναι ακριβώς αυτή. Θα επιτρέπει στα δεδομένα αυτά να ταξιδέψουν μέσω μιας τεράστιας υποθαλάσσιας «λεωφόρου» από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αργότερα μέχρι και προς Ασία. Διότι στην τελική του μορφή, το καλώδιο οπτικών ινών για μεταφορά δεδομένων από Ελλάδα προς Σαουδική Αραβία, στο οποίο θα συμμετέχει με 25% η ΔΕΗ, φιλοδοξεί να συνδέσει τη Γένοβα με τη Σιγκαπούρη.

Είναι ένα ακόμη ουτοπικό project ή μια οραματική επένδυση; Η απάντηση θα δοθεί μόνο όταν θα έρθει η ώρα των αδειοδοτήσεων του έργου. Εφόσον καταφέρει να πάρει σε σχετικά σύντομο χρόνο τις άδειες από την πληθώρα των χωρών διέλευσης, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, τότε θα έχει μπει στην τελική ευθεία.

Το ρίσκο

Ένα φουλ αδειοδοτημένο έργο αυτής της κατηγορίας (αγωγοί, καλώδια, κλπ) δεν έχει κανένα ρίσκο να κατασκευαστεί. Ένα πλήρως ποντισμένο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων είναι μια επικερδής δουλειά. Επομένως θα χρηματοδοτηθεί και την επομένη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσουν εργασίες. Τα πάντα θα κριθούν από το πόσο πολύ θέλουν να γίνει το έργο οι χώρες από όπου πρόκειται να περάσει, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να συνηγορούν ότι οι προοπτικές είναι θετικές.

Επίσης, πέραν της οικονομικής αξίας, το project έχει και γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, αφού θα τη συνδέσει με τη Μέση Ανατολή. Ενώνοντας όλες αυτές τις χώρες και διερχόμενο από Ισραήλ και Σ. Αραβία, το καλώδιο για το οποίο οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ το Νοέμβριο του 2021, αναβαθμίζει και το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη ένα τέτοιο project για τους μετόχους του; Τη Saudi Telecom από σαουδαραβικής πλευράς που θα έχει το 50% στην εταιρεία που θα συσταθεί, την ΔΕΗ, με 25% και την κυπριακή CyTA, όπως και την άλλη ελληνική εταιρεία TTSA, με χαμηλότερα μερίδια.

Βήμα στα telecoms 

Στην περίπτωση της ΔΕΗ για παράδειγμα, ένα τέτοιο εγχείρημα έρχεται να «κουμπώσει» με την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες. Εντάσσεται στην διακηρυγμένη από το 2020 πρόθεση της επιχείρησης να τοποθετήσει οπτική ίνα πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ της τάξης των 1.000 Mbps. Τοποθετώντας σε τμήμα του δικτύου τις εναέριες οπτικές ίνες, (πιλοτικό πρόγραμμα «τρέχει» ήδη στο δήμο Περιστερίου), η ΔΕΗ αποσκοπεί στο να τις νοικιάζει σε ομίλους για να αναπτύξουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ένα σχέδιο που ακόμη βρίσκεται μακριά, ωστόσο δείχνει τις προοπτικές που διανοίγονται.

Με το καλώδιο Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας το εγχείρημα μπορεί να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Μπαίνοντας σε αυτό το έργο η ΔΕΗ, θα μπορεί να παρέχει και international bandling, δηλαδή να νοικιάζει χωρητικότητα και στο εξωτερικό. Επομένως θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει πλήρως ένα πελάτη που έρχεται να κάνει data center στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Amazon και ενδεχομένως στο μέλλον το Facebook ή η Yahoo.

Τα data centers

Τα data centers των Microsoft και της επίσης αμερικανικής Digital Realty που εξαγόρασε τη Lamda Hellix είναι οι πιο πρόσφατες τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα. Η παγκόσμια αναταραχή δεν τις επηρεάζει στον ίδιο βαθμό με άλλες, καθώς σε εποχές αβεβαιότητας η ασφάλεια που δίνει το cloud είναι ακόμα μεγαλύτερη για επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Η Microsoft δρομολογεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού hub από τρία data centers στη χώρα μας, σε Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, τα οποία θα απαρτίζουν το «Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων‘ με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud)». Έργα, συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περίπου 300 θέσεις εργασίας, με το Enterprise Greece να εντάσει τον Απρίλιο τις επενδύσεις αυτές στις «στρατηγικές».

Έτερη μεγάλη επένδυση είναι αυτή του αμερικανικού κολοσσού Digital Realty, που έχει εξαγοράσει τη Lamda Helix και θα γίνει επίσης στο Κορωπί. Η εταιρεία αναπτύσσει κέντρο δεδομένων ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αναπτύξει ένα ακόμα στην ίδια περιοχή από το 2023 και μετά, με μια επένδυση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Μέσω της Digital Realty εισέρχεται στην ελληνική αγορά και η Amazon Web Services (AWS), η οποία θα χρησιμοποιεί το 50% της δυναμικότητας του νέου data center.