Πομπέο κατά Τουρκίας: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ με τις ενέργειές της

Πομπέο κατά Τουρκίας: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ με τις ενέργειές της

Η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της Συμμαχίας, ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις ενέργειες της Άγκυρα μεταξύ άλλων και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ για την απόκτηση των πυραύλων S-400 υπογράμμισε ότι αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε μια ασυνήθιστη για τα Νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε συγκεκριμένα τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Προχωρώντας περαιτέρω, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Ενόχληση Τσαβούσογλου: Οι υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου»

Σημειώνεται ότι μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέληξε την παρέμβασή του λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

Την Αθήνα σε διάλογο «άνευ προϋποθέσεων» καλεί ξανά η Άγκυρα

Παράλληλα, σε διάλογο κάλεσε ξανά την Αθήνα η Άγκυρα, που με επικοινωνιακό όπλο την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, επιχειρεί να θολώσει την εικόνα και να διευκολύνει όσες χώρες εντός ΕΕ επιδιώκουν να αποτρέψουν τις σκληρές κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση από ΜΜΕ έκανε λόγο για άρνηση της Ελλάδας να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία, τονίζοντας πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπως είναι μέχρι σήμερα».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εξελίξεις μετά την απόσυρση του Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο, ο Χαμί Ακσόι τόνισε: 

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία της συνάντησης δεν μπορούσε να καθοριστεί, καθώς η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω λόγω του γεγονότος ότι το Oruc Reis ήταν στο πεδίο. 

Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου 2020».

Διαβάστε ακόμα: 

Επίθεση Ερντογάν κατά Γαλλίας και... ψηφιοποίησης των ΜΜΕ - «Στρουθοκαμηλίζουν και προκαλούν»