Επίθεση Ερντογάν κατά Γαλλίας και... ψηφιοποίησης των ΜΜΕ - «Στρουθοκαμηλίζουν και προκαλούν»

Επίθεση Ερντογάν κατά Γαλλίας και... ψηφιοποίησης των ΜΜΕ - «Στρουθοκαμηλίζουν και προκαλούν»

Για στρουθοκαμηλισμό και αντιδημοκρατικές λογικές των δυτικών μέσων ενημέρωσης έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον διεθνή Τύπο πως ο τρόπος κάλυψης των διαμαρτυριών στην Τουρκία απέχει από τον τρόπο παρουσίασης αντίστοιχων γεγονότων στα ευρωπαϊκά κράτη.

Παράλληλα τόνισε πως «εάν δεν σταματήσουν οι άσεμνες συμπεριφορές που εμφανίζονται με κάλυμμα την ελευθερία του Τύπου, τότε θα υποφέρουν τόσο η Ευρώπη όσο και όλη η ανθρωπότητα».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κρατικού τηλεοπτικού φορέα TRT, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με αφορμή τον τρόπο κάλυψης των διαμαρτυριών στην Κωνσταντινούπολη το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί.

«Αυτοί που καίνε τους δρόμους εμφανίζονται ως ειρηνικοί διαδηλωτές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «τα μέλη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, που είναι υπεύθυνα για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ζωών στη Συρία, βρέθηκαν σε εξώφυλλα των «λεγόμενων μεγάλων περιοδικών της Δύσης».

«Αλλά όταν συμβαίνουν τα ίδια περιστατικά στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκείνοι που προσπάθησαν να μας διδάξουν για την ελευθερία του Τύπου, επέλεξαν τον στρουθοκαμηλισμό», ανέφερε ο Τ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «όσοι μας έκαναν μαθήματα της ελευθερίας του Τύπου μετά τα επεισόδια στο Γκεζί αργότερα αγνόησαν τις διαδηλώσεις με τα κίτρινα γιλέκα στο κέντρο του Παρισιού.

«Δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην ασύμμετρη βία της γαλλικής αστυνομίας η οποία τύφλωνε τους διαδηλωτές. Με την πίεση των μηχανισμών του γαλλικού κράτους, τα γαλλικά ΜΜΕ δεν είπαν ούτε μια πρόταση», σημείωσε ο επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε εν γένει κατά της ενημέρωσης και ιδιαίτερα εναντίον της ψηφιοποίησης των ΜΜΕ, αναφέροντας πως «με την ψηφιοποίηση να επεκτείνεται δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε νέες ανισότητες, αδικίες, περιθωριοποίηση και, τελικά, στον φασισμό».

Τέλος, αναφερόμενος στα σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσιεύθηκαν στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, ο Τ. Ερντογάν επέκρινε για άλλη μια φορά τα γαλλικά μέσα, λέγοντας πως «είναι πολύ ενοχλητικό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να φέρουν το έμβλημα της Ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας».

«Εάν δεν σταματήσουν οι άσεμνες συμπεριφορές που εμφανίζονται με κάλυμμα της ελευθερίας του Τύπου, θα υποφέρουν τόσο η Ευρώπη όσο και όλη η ανθρωπότητα», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Ντ, Μπαχτσελί: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία μας στην ανατολική Μεσόγειο

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο πρόεδρο κινήθηκε και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο οποίος έδωσε συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Oι χώρες οι οποίες συμμαχούν στην ανατολική Μεσόγειο, να συμμαζέψουν τα μυαλά τους, καθώς όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει την πορεία μας στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να λάβει υπόψη κάθε ενδεχόμενο».

«Αν επιχειρήσουν να κάνουν μια κίνηση πρέπει να σκεφτούν άλλες χίλιες. H επέμβαση στο τουρκικό πλοίο είναι μια προβοκάτσια που έγινε την ώρα που η χώρα μας προσεγγίζει την Ε.Ε. και έγινε λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της Ε.Ε. Σε Γαλλία και Γερμανία, όπου ζει ο πιο μεγάλος πληθυσμός των Μουσουλμάνων, για πολλές εβδομάδες γίνονται ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές επιθέσεις», κατέληξε ο εθνικιστής πολιτικός.